Obnova ovocného sadu na Kosíři pokračuje. Zapojte se i vy!

Obnova ovocného sadu na Kosíři pokračuje. Zapojte se i vy!
ilustrační foto IRIS

 

Ovocný sad Oulehle, rozkládající se u 3. zastavení naučné stezky vedoucí z Čelechovic na Hané na vrchol Kosíře, obnovují prostějovští ochránci přírody již třetím rokem. V letošním roce se jim podařilo získat finanční podporu Ministerstva životního prostředí na projekt Obnova ovocných sadů na Kosíři se zapojením veřejnosti. 

V uplynulých 2 letech byl vyřezán nálet křovin a stromů v prostřední části. „Letos se budeme soustředit na obě okrajové části. Již před začátkem jara jsme vyřezali převážnou většinu křovin a náletových dřevin. V uplynulém týdnu zkušený arborista provedl odborný řez stávajících ovocných stromů,“ uvedla Eva Zatloukalová. 

Na tyto zásahy naváže sečení sadu – a to celé jeho plochy. V nově vyřezaných částech se nebezpečně šíří expanzivní třtina křovištní a je zde nahromaděná stařina, tu bude nutno po posečení pečlivě vyhrabat. 

„Naším dalším cílem je také podpora a zvyšování počtu druhů živočichů, především hmyzu a ptactva. Tomu napomůžeme vytvořením vhodných podmínek – pro cenné druhy brouků je potřeba ponechat některá torza starých odumírajících stromů na místě, z dalších pak vybudujeme ještě jedno broukoviště. Do sadu také doplníme – ve spolupráci s místními školami – ptačí budky, netopýří budky a hmyzí domečky pro samotářské včely,“ upřesnila Zatloukalová. 

Na podzim čeká ochránce společná výsadba 20 nových sazenic starých krajových odrůd – tentokrát to budou kromě třešní a švestek také jabloně a ořechy.

Během roku chystáme i další akce pro veřejnost. „30. května od 8 hodin proběhne tzv. Starodávné kosení – pokosení části sadu ručně kosami. Kdo si chcete tuto práci našich předků vyzkoušet, neváhejte se přihlásit! Kosy můžeme i zapůjčit. Dobové kostýmy účastníků jsou vítány, my na oplátku nachystáme tradiční občerstvení a dobroty z ovoce rostoucího v sadu. Takže uvítáme všechny ochotné sekáče a „kosáky“ – těšíme se na vaši pomoc,“ pozvala Eva Zatloukalová.  (red)

Poslat nový komentář