Iris zve na sobotní vycházky do přírody

Iris zve na sobotní vycházky do přírody
ilustrační foto iris.cz

Hned dvě vycházky pořádají ochránci přírody z prostějovského Irisu. Vypravit se můžete na jarní vycházku k Loupežníkovi nebo do zapomenutých koutů Boskovicka.

Do Loupežníka se půjde v 8:45 hodin z Plumlova. Vhodný autobus odjíždí v 8:25 z autobusového nádraží v Prostějově, stanoviště č. 11. „Vycházka je spojená s akcí na pomoc přírodě. Projdeme se z Plumlova do lomu Loupežník a odtud směrem na Záhoří a Mostkovice. Pro děti i dospělé budou cestou připraveny různé hravé aktivity,“ přidala pozvání za organizátory Eliška Kulhavá. V lomu u Loupežníka bude možnost opékat - účastníci si mohou přinést vlastní dobroty na opékání. Návrat je ve 13:25 hodin autobusem z Mostkovic. Poplatek činí 20 Kč/dítě.

Nechce-li se vám vyrazit k Plumlovu, můžete se vydat na vlastivědnou vycházku do zapomenutých koutů Boskovicka. „Podíváme se na plavení dřeva na přítocích Bělé a do Mojetínského krasu,“dodala Kulhavá.

Sraz je v 9 hodin před prodejnou Coop v obci Okrouhlá na Blanensku. „Z Okrouhlé se přesuneme osobními auty do osady Melkov, odkud dojdeme k údolí říčky Bělé. Povíme si o plavení dřeva, ke kterému byla říčka Bělá i s přítoky v 16. až 19. století užívána, a to v lokalitách mezi Suchým a Šmelcovnou a v údolí zvaném Benešovský zářez. Naším dalším cílem bude malé krasové území, tzv. Mojetínský kras. Na naší trase se nacházejí pozůstatky vodního mlýna i zaniklé středověké vsi Strielech,“ dodala Kulhavá.Trasa délky 12 km povede převážně po lesních cestách, krátce i členitým, místy podmáčeným lesním terénem. Vezměte si proto pevnou obuv! (red)

Poslat nový komentář