Dnes trocha tradice i moderní kuchyně s Jakubem

Dnes trocha tradice i moderní kuchyně s Jakubem
Foto PvNovinky.cz
Další fotky: 
Dnes trocha tradice i moderní kuchyně s Jakubem

 

Dnešním receptem mi kuchař Jakub udělal velkou radost. Kulajdu jsem totiž zrovna někde nedávno ochutnala a rozvinul se kolem ní spor kvůli kopru. Nikdy jsem tuto polévku  nevařila, ale protože můj manžel je „polévkový“, chystala jsem se hledat dobrý recept na internetu. Takže nemusím. No, a krémové polévky jsou současným hitem, takže recept se vždycky hodí.

 

Staročeská kulajda se zastřeným vejcem

100 gramů másla, 100 gramů hladké mouky, 1 litr polotučného mléka, 2 brambory, 50 gramů sušených hub, 4 dcl zeleninového vývaru (nemáme-li, můžeme použít i vodu, v níž uvaříme brambory), sůl, bílý pepř, ocet, cukr – to vše podle chuti, čerstvý kopr a 4 vejce.

Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme do poloměkka v osolené vodě. V zeleninovém vývaru (nebo vodě z brambor) uvaříme sušené houby. V kastrolu připravíme máslovou jíšku, zalijeme ji litrem mléka a přidáme vývar z hub (zcezené houby zatím necháme bokem). Tento základ polévky od doby varu prováříme alespoň 30 minut. Dochutíme solí, cukrem, bílým pepřem (je jemnější chuti než pepř černý) a octem tak, aby vznikla sladkokyselá krémovitá polévka. Teprve potom vložíme uvařené houby a brambory.

Pak si připravíme ztracená vejce. Zde hodně záleží na tom, aby to byla vejce co možno nejčerstvější. Dáme vařit vodu s trochou octa a jak začne vařit, zamícháme ji lžící tak, aby nám uprostřed vznikl vodní vír. Do víru opatrně rozklepneme vejce. Pokud jsme to nikdy nedělali, můžeme si pomoci tak, že napřed vejce rozklepneme do naběračky nebo do šálku – žloutek se nám nesmí rozbít – a pak vejce opatrně přelijeme do vroucího víru octové vody. Bílek se okamžitě zatáhne kolem žloutku, vaříme tři, maximálně čtyři minuty, aby žloutek uvnitř zůstal tekutý.

Kulajdu servírujeme do misky nebo talíře. Napřed vložíme doprostřed ztracené vejce, pak je zalejeme polévkou a vše posypeme čerstvým nasekaným koprem.  Tento způsob servírování je podle Jakuba lepší, protože kopr vařením šedne, v tomto případě ale zůstane krásně zelený a plně se rozvine jeho aroma a vynikající chuť.

 

Hráškový krém s krutony a opečenou slaninou

Na polévku budeme potřebovat:

2 litry zeleninového vývaru, 2 brambory, 1 větší mrkev, 1 cibuli, 100 gramů zeleného pórku, 100 gramů másla, 1,2 kg mraženého zeleného hrášku, sůl, pepř, česnek, 1 dcl smetany.

Na krutony:

4 plátky toustového chleba, 2 stroužky česneku utřeného se solí, 50 gramů slaniny.

Napřed si připravíme krutony – toustový chléb nakrájíme na malé kostičky a na plechu opečeme v troubě do zlatova. Slaninu sinakrájíme na malé kostičky, vyškvaříme na pánvi, přidáme opečené krutony a třený česnek, promícháme a hned odstavíme.

V osolené vodě uvaříme do měkka dvě nakrájené brambory.  Zvlášť v kastrolu rozpustíme  100 gramů másla, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev a zelený pórek, zpěníme a zalejeme zeleninovým vývarem. Přidáme uvařené brambory i s vývarem, v němž se vařily, osolíme, opepříme a přidáme 2 stroužky česneku. Jak polévka začne vařit, přidáme hrášek, který jsme si nechali předem rozmrznout. Vaříme asi dvě minuty, pak polévku stáhneme,  rozmixujeme a vše propasírujeme přes jemné síto.  Podáváme s opraženými  krutony se slaninou.

 

Uznejte sami, že dnešní recepty nejsou nijak náročné. I když návodů třeba na kulajdu existuje nepřeberné množství, takto se tyto dvě polévky připravují v Jakubově domovské restauraci Babiččina zahrada v Praze – Průhonicích. Tam vycházejí z klasické české kuchyně a kladou důraz především na kvalitu surovin. Podle Jakuba máme v Prostějově výhodu v tom, že snadno nakoupíme čerstvou a kvalitní zeleninu na tržnici. V tomto případě mu šlo především o kopr, protože ten sterilovaný do kulajdy v žádném případě nepatří. A kytičku čerstvého kopru na tržnici ještě v pohodě koupíte za pár korun.  (ok)

Poslat nový komentář