Veřejná správní řízení na kácení stromů předmětem jednání zastupitelstva

Veřejná správní řízení na kácení stromů předmětem jednání zastupitelstva
Ilustrační foto ber

Na posledním únorovém jednání zastupitelstva města Prostějova předložil lídr Změny pro Prostějov Jan Navrátil návrh týkající se zveřejňování správních řízení na kácení stromů. Návrh ale neprošel.

„Chtěli jsme, aby Zastupitelstvo města Prostějova uložilo Odboru životního prostředí zveřejňovat na úřední desce správní řízení na kácení stromů včetně zdůvodnění, uvedeného v žádosti o kácení,“ vysvětlil Jan Navrátil. Cílem je podle něj ochrana občanů a stromů a veřejné upozornění na stromy, u kterých se vyskytly nějaké pochybnosti o jejich zdravotním stavu.

Argumentoval mimo jiné faktem, že o kácení 34 stromů, které by měly zanedlouho padnout k zemi v areálu bývalého koupaliště v Kostelecké ulici, se dozvěděl jen díky skutečnosti, že je účastníkem řízení. „Správní řízení na jejich kácení je v běhu, přitom není jisté, zda město dostane dotaci na vybudování olympijského centra, kterému by měly ustoupit,“ dodal Navrátil.

Podle náměstků primátorky Zdenka Fišera a Jiřího Pospíšila je tento postup naprosto v pořádku. „Kácení zatím schváleno nebylo,“uvedl na zastupitelstvu Fišer. Pospíšil žádost potvrdil s tím, že pokud výstavba centra začne, musí být vše připraveno, včetně povolení skácet na pozemku stromy.

„Jednalo se o transparentní krok nad rámec zákonných povinností, veškerá ostatní pravidla správního řízení a zákonné úpravy by zůstaly beze změn,“ konstatoval Jan Navrátil.

Zastupitelé ale návrh Změny na svém jednání neschválili. (ber)

Poslat nový komentář