Chystá se vzkříšení jeslí. Využili byste je, rodičové?

Chystá se vzkříšení jeslí. Využili byste je, rodičové?
ilustrační foto internet

Před sametovou revolucí chodilo do jeslí každé páté dítě. Dnes už takových zařízení zbyly po celém Česku jen desítky. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová chce nyní jesle výrazněji oživit, aby se matky mohly vracet dříve do práce.

„Zájem je velký, skoro každý den odpovídáme na dotazy. Jesle zde byly po roce 1989 z ideologických důvodů hromadně rušeny, ale jsou zjevně potřeba. V počtu těchto zařízení jsme na chvostu celé Evropské unie,“ říká ministryně. V novodobých jeslích se jedna pečovatelka bude starat maximálně o čtyři děti ve věku od šesti měsíců do tří let. Obce a neziskové organizace se už na přelomu příštího ledna a února budou moct přihlásit o evropské peníze, za které by takzvané mikrojesle zřizovaly.
Podle Marksové by matky měly mít právo se do práce vracet dřív. Mimo jiné i proto, aby se svým oborem neztratily kontakt. Ministryně mimo jiné prosazuje, aby místo rodičů mohly o děti pečovat například babičky nebo aby si rodiny mohly vyčerpat rodičovský příspěvek už do jednoho roku dítěte namísto dvou. Ministerstvo také představilo návrh, podle něhož by firmy odváděly menší sociální odvody, pokud by zaměstnaly matku po mateřské dovolené.
„Momentálně je na projekt vyčleněno 180 milionů korun. Částka bude upřesněna na základě poptávky obcí a neziskových organizací,“ uvedl mluvčí ministerstva Petr Habáň. (Zdroj MPSV)

Poslat nový komentář