Jiří Wolker tak trochu jinak...

Jiří Wolker tak trochu jinak...
Foto MMP
Další fotky: 
Jiří Wolker tak trochu jinak...
Jiří Wolker tak trochu jinak...
Jiří Wolker tak trochu jinak...

Ve čtvrtek v odpoledních hodinách v Městské knihovně Prostějov proběhlo slavnostní odhalení dememoriální desky věnované neznámému čtenáři. Takzvaného aktu kulturní tolerance se mimo jiné zúčastnila primátorka města Prostějova Alena Rašková.

Jak již jednou informoval autor projektu Miloš Karásek, koncept dememoriálních desek si klade za cíl vytvoření energetizujících bodů v parteru a celkové oživení atmosféry města. Podle jeho názoru jsme si zvykli pohybovat se v nám důvěrně známém prostoru ulic a náměstí bez toho, aniž bychom registrovali mnohost detailů, jež nás obklopují. Bez povšimnutí míjíme dekorativní výlohy obchodů, květinovou výzdobu a osazená sochařská díla. Ve snaze o dokonalou harmonii formy obsahu se z prostoru kolem nás stala civilizační šeď, která nás již ničím neudivuje a moment překvapení se vytratil.

„Dememoriální desky vycházejí ze zvykové formy memoriálních tabulí, ale jejich podstatou je textově - výtvarný nonsens. S precizní absurditou naformulovaný text je podpořen plastikou, jež sama má paradoxní charakter. Svou koncepcí deska naprosto vybočuje z běžné produkce, atakujíc svou zdánlivou nesmyslností divákovo podvědomí a spouštějící asociační myšlení. Všední prostředí tak dostává sváteční rozměr díky instalovanému uměleckému artefaktu,“ vysvětlil Miloš Karásek smysl desky. (red)

Poslat nový komentář