Projekt Wolker pokračuje výstavou Re-Reinkarnace

Projekt Wolker pokračuje výstavou Re-Reinkarnace
Foto ber
Další fotky: 
Projekt Wolker pokračuje výstavou Re-Reinkarnace
Projekt Wolker pokračuje výstavou Re-Reinkarnace

Kulturní projekt statutárního města Prostějova pod osobní záštitou primátorky Aleny Raškové pokračuje výstavou plakátů Luďka Bárty „RE – REINKARNACE WOLKER“. Vernisáž se uskuteční 15. března od 18 hodin v kině Metro70.

Před časem PvNovinky informovaly o tom, že v Prostějově bude umístěna první 3D plastika v zemi „Lavička Jiřího Wolkera“. Součástí Projektu Wolker bylo mimo jiné i nedávné umístění dememoriální desky v městské knihovně.

Tentokrát projekt nabízí výstavu kolekce plakátů pražského výtvarníka Luďka Bárty, která vznikla v rámci Projektu Wolker – PROSTĚ-OFF představuje zcela mimořádné grafické dílo.

„Na začátku, tak jako u většiny kvalitních výtvarných artefaktů, byla radostná hra bez jakéhokoliv kalkulu. Dostal jsem nápad modifikovat známou postavu Johnyho Walkera do humornější podoby prostějovského básníka. Jako autor ke grafické spolupráci mne okamžitě napadl Luděk Bárta. Vzhledem k tomu, že jsme do té doby nespolupracovali, netušil jsem, co se stane. Spustila se výtvarná lavina. Z poměrně jednoduchého vtipu Luděk vytvořil něco jako zamyšlení nad nekonečnými možnostmi podob jedince, nad množstvím úloh, do kterých může být v průběhu své existence obsazen. Záměrně píši existence, protože cyklus „RE-REINKARNACE WOLKER“ vypovídá jasně o tom, že životů máme nevyčerpatelné množství,"uvedl autor projektu Miloš Karásek.

Bez nutnosti moralizovat nebo hledat hlubokomyslné přesahy, výtvarník ve svých dílech obsadil mladého poetu, jenž zemřel v pouhých dvaceti čtyřech letech, do úlohy současných pop kulturních ikon. Michael Jackson, The Beatles, Strýček Sam, Limonádový Joe – to vše mohl být Jiří Wolker. Mohl být a je, protože tak jak jeho plakátové reinkarnace, i on je součástí naší kultury a společného vědomí.

„Takže, pokud si mohu vypůjčit definici plakátu podle wikipedie, Luděk Bárta ji naplnil beze zbytku: Plakátový cyklus „RE–REINKARNACE WOLKER“ nám veřejně oznamuje, že básník žije dál v naší kultuře v množství různých podob a Bártovy papírové plochy velkých rozměrů poutají naši pozornost, propagují fascinující různorodost lidského života, jeho nekončící řetězení," uzavřel Karásek. (red)

Poslat nový komentář