Čechy pod Kosířem se chystají na Josefkol 2017

Čechy pod Kosířem se chystají na Josefkol 2017
ilustrační foto plakát

Akce, která vešla do podvědomí široké veřejnosti pod názvem Josefkol, je v letošním roce již X. ročníkem pořádaným ve dnech 22. a 23. července 2017 v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem.

"Pečlivě připravujeme tento jubilejní ročník s velkolepou historickou scénou dávného věku 18. století se 150 účinkujícími. Scénou, která se odehraje v malebném zámeckém parku s památnými stromy, s ukázkou 50 kočárových koní, jezdeckých koní a desítky historických kočárů, které se opět rozjedou parkem a navodí nádhernou atmosféru doby dávno minulé. Představíme vám ušlechtilé jezdecké koně, ale i kočárové koně tzv. „galakarosiéry“, stejně jako ty nejtěžší hřebce do těžkých vozů," říká pořadatel, ředitel Muzea kočárů, Václav Obr. 

Nejlepší řemeslníci České republiky, mistři řemesel, předvedou své umění zpracování různých materiálů, oceli, dřeva, skla, kůže, textilu i proutí. Na řemeslném umu těchto mistrů řemesel můžeme obdivovat nejen zručnost, ale i bohatství naší historie, která se pomalu a jistě vytrácí.

Mottem letošního Josefkolu je: „historie se vrací, aby obohatila současnost“. Naši předci budovali svá panství, statky, grunty, sýpky, stodoly, ale i školy, kostely a hostince, půdu pečlivě a s láskou obhospodařovali, a věřili v to, že zachovávají a předávají poselství budoucím generacím nejen duchovní, ale i bohatství úrodné půdy.

"Josefkol 2017 letos navíc představí osobnost, muže, který v naší zemi zanechal nemalou stopu, muže, který byl zpovědníkem Marie Terezie, muže, který se stal protektorem Germánie, získal titul kardinál a 26. srpna léta páně 1747 uskutečnil slavnostní vjezd do Olomouce ve zlatých kočárech. Do dnešní doby tu zůstaly tři zlaté kočáry, dědictví nesmírné hodnoty. Připomeneme 270leté výročí slavnostního vjezdu Kardinála Ferdinanda Juliuse Troyera z Troyerštejnu v průvodu pěší i jízdní gardy dělostřelectva, sokolníků, urozené vrchnosti, vozů a kočárů, ale také těch nejlepších řemeslníků a jejich dětí, které se podílí a podílejí na opravách historických kočárů," dodává Obr.

Bohatý a originální program rozdělený do několika scén umožní široké veřejnosti, ale hlavně rodinám s dětmi, nahlédnout do dávné historie, která obohacuje i v dnešní době naši současnost a připomene naše kořeny a tradice. Po celé dva dny bude provázena nádhernou scénickou hudbou, která vyjadřuje dramatické chvíle životů lidí, ale i příběhy plné víry, naděje a lásky. Atmosféru svým hlasem dokreslí Richard Pachman. (red)

Poslat nový komentář