Z turnaje v Galantě dovezli Prostějované dvě medaile

Z turnaje v Galantě dovezli Prostějované dvě medaile
ilustrační foto znak

Tříčlenná výprava judistů Sokola I Prostějov vyrazila na velký mezinárodní turnaj v Galantě na Slovensku. Pro mladé bojovníky to byla letos zatím největší výzva, protože obstát v konkurenci bezmála pěti stovek kvalitních soupeřů z ČR, SR, Maďarska, Polska, Rakouska a Rumunska rozhodně nebylo jednoduché.

Nejstarší z výpravy, Matyáš Roubík, v kategorii U13-50 Kg musel postupovat od počátku pyramidovým systémem, kterým prošel bez zaváhání až do semifinále. Tam se utkal s polským protivníkem, který pasivním čekáním na natažených rukách získal kvůli Roubíkově drobné chybě převahu na juko a tu i přes napomínání rozhodčího svou nulovou aktivitou a urputným bráněním udržel až do konce. Matyáš Roubík tak spadl do repasáže, kde již nezaváhal a hladce si došel pro konečné třetí místo a bronzovou medaili.
Věkem prostřední z Prostějováků, Pavel Burget, v kategorii U11-34 Kg předvedl letos svůj asi nejlepší výkon. Bohužel měl velkou smůlu na soupeře, když první zápas prohrál s pozdějším vítězem své kategorie a následnou repasáž pak s bronzovým medailistou.
Nejmladší z bojovníků a opora oddílu Sokola I David Zaoral prošel v kategorii U9-28 Kg nejprve tabulkovými boji a následně vyřazovacím systémem. Porazit ho dokázal pouze maďarský judista a Zaoral tak z Galanty dovezl stříbrnou medaili.
O náročnosti turnaje svědčí dva faktory. Jak Roubík, tak Zaoral na podzim na domácích turnajích ve svých kategoriích dominují a drtivou většinu zápasů končí dalece před časovým limitem. V Galantě však oba prakticky ve všech zápasech museli na tatami strávit celý nebo skoro celý časový limit zápasu. Druhým faktorem byla pravidla, která jsou zejména pro kategorie U11 a U9 v ČR výrazně zpřísněná kvůli bezpečnosti. Na Slovensku však česká omezení neplatí a naši judisté se tak museli po krátkém seznámení s rozdíly na tatami vypořádat s technikami, které vzhledem k jejich nebezpečnosti a českým pravidlům ani netrénují. O to jsou dosažené výsledky cennější.

Michal J.L. Mejzlík

Poslat nový komentář