Důležitý start do sezóny pro Sokol I Prostějov

 Důležitý start do sezóny pro Sokol I Prostějov
ilustrační foto Sokol I judo

Po úvodních rozehřívacích závodech v lednu a v únoru se pro judisty Sokola I Prostějov naplno rozjela jarní část letošní sezony.

„Jaro bude nabité velkými akcemi, na které je z hlediska přípravy nutné myslet už teď, přestože tréninky se dosud nesou v duchu koncentrace na fyzickou výkonnost. Čeká nás náročný turnaj v Bardejově, poté Velká cena Prostějova, týden na to obrovský mezinárodní turnaj v Budapešti, v květnu pak podobný ve Splitu, abychom sezónu zakončili velkým turnajem v polské Bochnii v úžasně atraktivním prostředí solné jeskyně 260 metrů pod zemí. To vše proložené lokálními turnaji a soutěžemi Českého poháru,“ vyjmenoval nadcházející akce hlavní trenér Sokola I Prostějov Zdeněk Gottwald, který za svou úspěšnou práci s dětmi v loňské sezóně získal o tomto víkendu titul trenéra mládeže roku. Z tohoto pohledu jsou nedávno uskutečněné turnaje skvělým testem přípravy. „V sobotu 27. února jsme jeli obhajovat tituly Mistra a Vicemistra euroregionu Beskydy, které loni pro klub vyválčili Michal Mejzlík a David Zaoral. Bohužel, vše nedopadlo podle našich představ,“uvedl Gottwald s tím, že zachraňovat čest oddílu musel až skvělým druhým místem ve starších žácích Matyáš Roubík, který kdyby udržel koncentraci a nevlezl soupeři přímo do chvatu, mohl turnaj i vyhrát. „Matyáš, zdá se, se psychicky usadil po náročném přestupu do starších žáků, což je skvělé,“zhodnotil výsledek druhý trenér prostějovské mládeže Pavel Šabacký, loňská mimořádně cenná posila oddílu. Třetí místo, ovšem na rozdíl od Matyáše s hodně hořkým podtextem, udělal loňský vicemistr David Zaoral. Podle předpokladů procházel tabulkou a eliminací bez potíží, až narazil na rozhodčího, který zcela nepochopitelně (i pro pořadatele turnaje) otočil výsledek zápasu a vzal Davidovi šanci získat titul. Ten bral závodník, kterého Zaoral před finálovou eliminací hladce porazil. Ani další mláďata bohužel výsledek neudělala, oddílu se v Dobré s výjimkou Matyáše Roubíka příliš nezadařilo. Hned další turnaje ale sebevědomí Prostějováků napravily.

V sobotu a v neděli 12. a 13. března se utkali v Jablonci o body do Českého poháru Matyáš Roubík, Simona Jeřábková a Ondra Němec. Tenhle díl seriálu se vydařil. Matyáš a Simona skvěle zabojovali a dovezli dvě bronzové medaile. Ondra Němec se vrací do tréninku po zdravotních komplikacích, takže i u něj je deváté místo dobrý výsledek. Náročná příprava se osvědčila ve stejném termínu i našim mláďatům, která vyrazila dobýt Slovensko. Trojice Sokolů se vydala do Pezinoku na mezinárodní turnaj (SR, ČR, PL, HU, AUT, UKR) Grand Prix Slovakia Cup. „Překvapením dne se stal a velkou pochvalu za předvedený výkon získal Alex Srpek. Čtyři soupeře porazil na ippon a naprosto zaslouženě si odvezl zlatou medaili,“ vyzdvihl cenný výkon Gottwald. Barča Vítková soupeřila hned ve dvou hmotnostních kategoriích, v jedné získala zlato a v druhé stříbro. Třetí zlatou medaili pak získal David Zaoral. Sobota 19. března potvrdila předešlé výsledky. Velikonoční turnaj v Karviné za účasti polských a slovenských závodníků judisté Sokola I Prostějov absolvovali velmi úspěšně. Benjamínek David Zaoral si pro vítězství v turnaji musel dojít přes čtyři zápasy, z nichž ani jeden se nedal označit za lehký. „Opětovnou velkou pochvalu zaslouží Alex Srpek pro svůj přístup, bojovnost a zarputilost, díky níž i jako mladší v kategorii zatápí starším a zkušenějším soupeřům,“ zdůraznil Gottwald úspěchy benjamínka. Jednoznačně Srpek podlehl pouze mladému talentu z Ostravy, druhou porážku si připsal pouze na juko, které mohlo i nemuselo být. Aktivita by pak byla na straně Alexe. Dalším dvěma soupeřům Alex nedal šanci a odvezl si z Karviné hodně cenný bronz. Stříbro brala Barunka Vítková, která musí zapracovat zejména na převzetí aktivity z obrany, kde jí uniká spousta potenciálních výher. Martin Basl má ještě nestálý výkon a přes své zaváhání bral nepopulární bramborovou medaili. Asi největším úspěchem Sokola I Prostějov pak byl výkon Matyáše Roubíka ve starších žácích, který s naprostým přehledem s rozdílem třídy vyhrál svoje čtyři zápasy a potvrdil předchozí výsledky z Dobré a z Českého poháru.

Michal J.L.Mejzlík

Poslat nový komentář