Také jste je viděli nad Prostějovem?!

Také jste je viděli nad Prostějovem?!
ilustrační foto

Na letišti v Prostějově se od 11. do 13. července konalo vůbec první mistrovství České republiky v netradiční parašutistické disciplíně zvané wingsuit-flying. Její hlavní doménou je speciální okřídlená kombinéza, která po výskoku z letadla umožní závodníkům namísto volného pádu vzduchem klouzavě létat.

Během mistrovství se soutěžilo v celkem třech kategoriích, jak je definuje řád Světové federace leteckých sportů (FAI) – rychlosti, čase a vzdálenosti. „Závodníci skáčí z výšky 4000 metrů, soutěží ve výškovém okně mezi 3000 a 2000 metry. Kromě dosažení nejvyšší rychlosti se snaží v tomto okně udržet co nejdelší dobu a uletět co největší vzdálenost,“ přiblížil Martin Dlouhý ze společnosti JUMP-TANDEM, která je hlavním organizátorem akce.

K zaznamenání výkonů závodníkům slouží speciální GPS jednotky, tzv. trackery. Monitorují veškerá letová data každého parašutisty, zároveň je upozorňují hlasovým povelem o vstupu do soutěžní brány. Ze záznamů trackerů pak rozhodčí vyhodnotí jednotlivé výkony. Vzhledem k tomu, že závodníci mohou uletět i více než deset kilometrů, byl kolem prostějovského letiště vyhlášen také speciální vzdušný prostor. 

Kromě oficiálního mistrovství republiky byla součástí akce také méně formální otevřená soutěž v rozlišném oblečení. Kromě wingsuit kombinézy tak byli závodníci opatřeni i například nafukovací kombinézou bez křídel se speciálními kapsami nabírajícími vzduch a umožňujícími delší dolet (tzv. tracksuit) nebo kombinézu vyměnili za pouhé plavky a padák v kategorii zvané Nacket. Otevřené soutěže se kromě českých zástupců zúčastnili také závodníci ze Singapuru, Anglie, Německa či Rakouska.

Na mistrovství České republiky naváže na konci prázdnin také teprve druhé mistrovství světa ve wingsuit-flyingu. Vůbec poprvé v historii se přitom bude konat na českém území, soutěžit se bude opět v Prostějově. Akce se uskuteční od 26. srpna a zúčastnit by se jí mělo minimálně 150 parašutistů z 18 zemí světa. (Zdroj JUMP-TANDEM)

Poslat nový komentář