Z nebe padají vakoveverky. Hostíme MS ve wingsuit-flyingu!

Z nebe padají vakoveverky. Hostíme MS ve wingsuit-flyingu!
ilustrační foto

Na letišti v Prostějově se od 26. srpna do 2. září koná mistrovství světa v disciplíně zvané wingsuit-flying. Šampionátu se zúčastní okolo stovky sportovců z celkem 22 zemí světa, jsou mezi nimi přitom i méně tradiční země jako Kypr, Indie či Jihoafrická republika. Akci pořádá JUMP-TANDEM Prostějov.

Hlavní doménou wingsuit-flying je speciální okřídlená kombinéza, která po výskoku z letadla umožní závodníkům namísto volného pádu vzduchem klouzavě létat. Zúčastnit se ho může každý, kdo splňuje bezpečnostní požadavky pro seskoky ve wingsuit kombinéze. Hlavním kritériem zpravidla bývá minimálně 200 seskoků s padákem. 

Během mistrovství se bude soutěžit ve dvou kategoriích, tou hlavní je performance flying. „Závodníci budou skákat z výšky 4000 metrů, soutěžit přitom budou ve výškovém okně mezi 3000 a 2000 metry. Kromě dosažení nejvyšší rychlosti se budou snažit v tomto okně udržet co nejdelší dobu a uletět co největší vzdálenost,“ přiblížil Martin Dlouhý ze společnosti JUMP-TANDEM. 

K zaznamenání výkonů budou závodníkům sloužit speciální GPS jednotky, tzv. trackery. Monitorovat budou veškerá letová data každého parašutisty, zároveň je budou také upozorňovat hlasovým povelem o vstupu do soutěžní brány. Ze záznamů trackerů pak rozhodčí vyhodnotí jednotlivé výkony. Vzhledem k tomu, že závodníci mohou uletět i více než 10 kilometrů, bude kolem prostějovského letiště vyhlášen také speciální vzdušný prostor 

FAI World Wingsuit Flying Championship 2018 je teprve druhým mistrovstvím světa v této disciplíně. První se konalo v roce 2016 na Floridě. Šampionát navazuje na vůbec první červencové mistrovství republiky, jehož vítězem se stal Pavel Mrázik z Prostějova. Právě on je jedním ze dvou českých zástupců, kteří na světovém šampionátu startují. (ber)

Poslat nový komentář