Služeb Kontaktního centra využívají na tři stovky klientů

Služeb Kontaktního centra využívají na tři stovky klientů
Foto PvNovinky.cz

 

Sdružení Podané ruce provozuje Kontaktní centrum v Prostějově na Vrahovické ulici již několik let. Pracovníci pod vedením Jany Kučerové pomáhají uživatelům návykových látek, ale i jejich blízkým nejen v centru, ale i v terénu. O své práci informovali při pondělním Dnu otevřených dveří.

 

 

Denně se setkáváme s uživateli návykových látek, jejich rodiči, partnery a blízkými při řešení nejrůznějších situací. Jsou mezi nimi lidé napříč všemi věkovými kategoriemi, od teenagerů po padesátníky. Lidé bez práce, ale i studující a zaměstnaní,“ uvedla Jana Kučerová s tím, že ke zhruba 230 klientům se řadí i více než pět desítek lidí jim blízkých.

K centrum poskytuje mimo jiné právní a sociální servis, pomoc při jednání s úřady, zdravotní servis, psychologickou pomoc a pomoc v krizi uživatelům i osobám blízkým, zprostředkuje detoxikaci a léčbu, podporuje klienty po léčbě. „Mezi nejzákladnější služby patří už léta výměna injekčního materiálu. Ročně v rámci prevence přenosných chorob vyměníme na 30 tisíc injekčních jehel,“ konstatoval vedoucí adiktologických služeb David Bezdomnikov.

Podle Jany Kučerové  je řada zpráv o lidech s drogovou závislostí mýtus: „Do terénu sice chodíme ve dvou,ale za celé roky naší působnosti jsme se nikdy nesetkali s jakoukoli agresí. Většina klientů jsou lidé, kteří se svou závislostí chtějí bojovat, protože pro ně drogy byly v jedné době prostě řešením problémů.“ Stejně tak je nepravdivé tvrzení, že klienti centra jsou lidé bez práce a vzdělání. „Máme zde vysokoškolsky vzdělané lidi, stejně jako pracující,“ dodala Kučerová.

Denně služeb K-centra využije pět, ale i dvacet klientů. „Problém je ve financích. Ideální by byli tři pracovníci na plný úvazek,  jsme rádi, že jsou zde úvazky dva,“ uvedl David Bezdomnikov, který vyzvedl spolupráci s Magistrátem. města Prostějova.

„Návštěva Kcentra pro mne byla velmi poučná. Žiji v lokalitě, kde je zvýšený výskyt osob s drogovou závislostí a tak jsem se přišla poradit, jak ochránit před podobnou situací své děti,“ konstatovala Jana Lukášová. (ber)

 

 

Poslat nový komentář