Kácení v Prostějově? Každý to vidí jinak!

Kácení v Prostějově? Každý to vidí jinak!
ilustrační foto ber

 

Na městském webu se v sekci dotazy, podněty a připomínky občanů objevilo v posledních dnech hned několik dotazů, týkajících se kácení. Všechny se ptají proč. Jenže každý jinak.

Dva z nich se vztahují ke kácení, které je dle obyvatel špatné. „Vykácení sakurové aleje na Tylově ulici. Komu tím prospějete? S parkováním nikdy problém nebyl. Ty stromy tam rostly desítky let a tvořily jedno z nejkrásnějších sídlišť v PV, navíc zadržovaly prach a hluk. Doufám, že za vykácené stromy a keře bude vysazena adekvátní náhrada,“ požaduje jeden z tazatelů. Náměstkyně primátora Ivana Hemerková, pod kterou revitalizace zeleně spadá, už před časem ovšem argumentovala, že plody zplanělých sakur vadily právě motoristům. „Byli jsme opakovaně žádáni, abychom je ošetřili ořezem a hlavně uklidili plody, které znečišťovaly komunikaci i automobily,“ uvedla Hemerková.

I druhý dotaz je tohoto ražení. „Při procházení města si nejde nevšimnout totální likvidace (anebo totální revitalizace) stromů. Skončí dřív, než se z dříve krásného města, kde bylo v létě kam se schovat před sluncem, stane betonový hnus?“ táže se občan.

Oba dotazy by měl zodpovědět odbor životního prostředí.

Třetí dotaz je opačného charakteru. „Uvažovalo se už o kácení stromů v Brněnské ulici? Konkrétně mám namysli přerostlé stromy podél celého parkoviště u kostela. Ulamují se tam při vichřici větve a padají na auta. V létě je zase problém s květy, které padají do vzduchových filtrů, které musí čistit automechanici,“ píše tazatel. I zde je odpověď na odboru životního prostředí.

Poslední dotaz se týká již provedeného kácení v lokalitě Močidýlek: „Po nedávném kácení stromů ve Vrahovicích v lesoparku u rybníčku zůstaly vyjeté koleje, odštěpky z kácení, pařezy a dokonce i pořezané kmeny. Prosím o informaci, kdo kácení realizoval. Tato firma by si prosím měla za sebou uklidit.“ Tuhle otázku zodpoví podle webu vedení města. To ale pravděpodobně bude úklid urgovat u Povodí Moravy, které kácení provádělo. (ber) 

Komentáře

 Dnešní svět bohužel preferuje auta před přírodou.Ale lidé si neuvědomují,že ničením přírody

si způsobují řadu zdravotních problémů.

Poslat nový komentář