Ministerstvo chce za kamery na pracovišti prosadit tučné pokuty!

Ministerstvo chce za kamery na pracovišti prosadit tučné pokuty!
ilustrační foto internet

 

Za sledování zaměstnanců na pracovišti až milionová pokuta. Novinku prosazuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Zaměstnavatel může podle zákoníku chránit kamerami majetek a dbát na bezpečnost lidí, ne už ale řešit jejich soukromí. Trestat firmy by měla Inspekce práce.  

I v některých prostějovských firmách jsou kamery pomalu na každém kroku. „Vedoucí  mají přehled o tom, kdo se s kým bavil, nebo na jak dlouho pracovník opustí pracoviště. Pomalu se bojíme odskočit si na záchod, protože každou nepřítomnost vysvětlujeme,“ sdělila redakci žena, která si nepřála být jmenována. Vedení firem většinou přítomnost kamer zdůvodňuje ochranou majetku nebo bezpečností práce.

Nově by ale za sledování zaměstnanců mohla hrozit až stotisícová pokuta. Za rušení soukromí při práci pak až milion. "V posledních letech se množily stížnosti zaměstnanců, kteří měli pocit, že je jejich zaměstnavatelé doslova špehují," uvedl mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Vládní novelu zákona musí odsouhlasit sněmovna, mohla by tak platit už od příštího roku. (Zdroj MPSV,ber)

Komentáře

a podle mě te pokuty by byly dobré
pracovní morálka pracovní moralkou, ale šefové někdy jsou úchyly
můj dal nám jako dárek takové flešky... http://www.spyshop24.cz/spionska-kamera-v-usb-flashdisku-s-dlouhou-praco...

předtím než jsem pochopila co je to on mohl vidět už hodně, prtože takovou flešku se klade kdekoliv, a v ruzných situacích to hovno může různe věci natočit

Nepřítomnost kamer na pracovišti  = ve většině případů nízká pracovní morálka . No né že by náš národ byl sebekritický a pracovitý, ale nemít tam tu kameru pracuje jinak - méně :-) 

Poslat nový komentář