Sokol peří nemění!

Sokol peří nemění!
ilustrační foto archiv

 

Mezi kandidáty na poslance nechybí vysokoškolský učitel z Prostějova.

V záplavě politiků, kteří už v Poslanecké sněmovně za Prostějovsko zasedali a v řadě případů převlékli dokonce minimálně jednou stranické dresy, se od ostatních zdejších poslaneckých kandidátů výrazně odlišuje prostějovský vysokoškolský učitel Petr Sokol. Nebyl nikdy ve volené funkci a zná proto problémy z každodenního života. „Učím kromě jiného politickou geografii, což je vlastně součást zeměpisu,“ představuje se Petr Sokol.

Přesvědčil ho Zeman

„Pro kandidaturu do Poslanecké sněmovny jsem se definitivně rozhodl na základě postupů prezidenta Zemana. Když si vzpomenu, jak se choval u korunovačních klenotů, říkám si, že v parlamentu nemohou být jen strany, které mu jdou jako ČSSD nebo komunisté na ruku. Pravicoví politici hodně svých voličů naštvali, ale stejně musí být v parlamentu slyšet hlas lidí, kteří nechtějí, aby je stát buzeroval a například dával na dávkách peníze hlavně těm, kteří vůbec nechtějí pracovat,“ představuje své důvody, proč vstupuje z pozice odborníka do politiky 39letý Prostějovan, jehož názory můžete také znát z pravidelných článků v celostátním časopise Reflex.

Přiznat barvu

„Myslím, že volič nemůže věřit lidem, kteří při každém poryvu větru mění názory. Z politiky se u nás stal guláš a občan se v převlékání kabátů těžko vyzná. Za sebe ovšem můžu jednoznačně potvrdit, že sokol peří nemění,“ říká s narážkou na své jméno Petr Sokol, který se může stát nadějí pro zklamané pravicové voliče na Prostějovsku.

 

PhDr. Petr Sokol

Vysokoškolský učitel a novinář Petr Sokol se narodil v roce 1974 a dosud nepůsobil v žádné volené politické funkci.

Vystudoval obor politologie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, kde také získal titul doktora. Od dokončení studia do současnosti přednášel na několika vysokých školách. Jeho vysokoškolské přednášky se zabývají zejména problematikou voleb, politické geografie a fungováním Evropské unie. Společně s bývalým rektorem Masarykovy univerzity a pozdějším ministrem školství Petrem Fialou napsal odbornou knihu o evropských politických stranách.

Jako volební pozorovatel působil například v Somálsku nebo v Arménii. Mezinárodní zkušenosti získával rovněž během práce v Evropském parlamentu, kde působil i jako vedoucí kanceláře poslankyně z Prostějovska Niny Škottové nebo tajemník poslaneckého klubu. Byl poradcem dvou ministrů a do nedávného rozpuštění parlamentu působil také jako šéfporadce místopředsedy Sněmovny Jiřího Pospíšila.

Pravidelně píše do časopisu Reflex a přispívá rubrikou Sokolí oko do PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku. Je častým hostem zpravodajské televize ČT 24 a jeho komentáře k politice u nás i v zahraničí se objevují také v dalších médiích.

Původně chtěl být sportovním komentátorem, ale nakonec se stal komentátorem politickým. Rád cestuje a je sportovním fanouškem. Jako student hrál několik let v nejnižší florbalové lize za klub FbK Konzervy.

Je členem ODS a Okrašlovacího spolku města Prostějova. S manželkou Miladou, která je městskou radní pro kulturu, žijí v Prostějově a vychovávají společně tři děti.