Kapky na kašel dostanou kolky, stejně jako tvrdý alkohol

Kapky na kašel dostanou kolky, stejně jako tvrdý alkohol
ilustrační foto internet

 

Bylinné kapky na kašel jsou podle nového zákona úplně stejné jako vodka, slivovice či rum a musí mít kolek. Kapky na imunitu a nachlazení totiž obsahují víc než patnáct procent lihu. Ochranné známky se nemusí lepit jen na lahvičky do šedesáti mililitrů.

Povinnost kolkovat výrobky tedy platí nejen pro výrobce klasických lihovin, ale i pro ty, jejichž produkty obsahují alespoň patnáct procent alkoholu - například kapky a potravinové doplňky z lékáren. Těm náklady na výrobu zvedne i kauce. Pro menší výrobce, kteří do světa nepošlou víc než 25 tisíc balení ročně, je stanovena na půl milionu korun. Větší firmy musejí složit až pět milionů.

Důvodem, proč se staly bylinné kapky na kašel ostře sledovanými produkty, je nový zákon o značení lihu. Vláda v něm podmínky prodeje alkoholu a lihových výrobků zpřísnila. Rozhodla se k tomu kvůli metanolové aféře, při níž na podzim loňského roku zemřelo více než čtyřicet lidí. Dalších sto skončilo v nemocnici.

Dosud se na českém trhu každým rokem prodalo více než 105 tisíc lahví bylinných kapek za více než 10 milionů korun. (red)

Poslat nový komentář