Klášter Milosrdných bratří je na prodej

Klášter Milosrdných bratří je na prodej
ilustrační foto

 

Památkově chráněná budova, v níž v minulosti fungovala nemocnice, lazaret, ale i sirotčinec a domov důchodců, nemá už od roku 2007 žádné využití. Areál se zahradami a kaplí nedaleko historického centra města tak několik let chátrá. Milosrdní bratři jej chtějí prodat.

„Náš řád vede v současné době intenzivní jednání s několika zájemci o koupi areálu kláštera v Prostějově, avšak vzhledem k tomu, že jednání dosud probíhají, nemohou k nim představení řádu uvést žádné další podrobnosti,“ uvedl za řád ředitel delegatury Jan Švorc. Řád samotný podle něj nemá v současné době dostatečné finanční prostředky ani personální kapacity, aby mohl klášter rekonstruovat a provozovat. Cena objektu je zhruba 200 milionů korun. Zahradu letos památkáři zařadili na seznam kulturních památek. „Zahrada s bývalou hřbitovní kaplí je integrální součástí jedinečně dochovaného klášterního komplexu v regionu střední Moravy. Jedná se o nejstarší konvent milosrdných bratří na historickém území Moravy. Na rozdíl od samotného objektu kláštera však doposud nebyla kulturní památkou,“ uvádí památkáři. (zdroj idnes.cz)

Komentáře

Peníze až v první řadě a nenažranost.

Proč prodávat? Církev nejdříve v chamtivosti vyžádala o vrácení (ač kdysi dokonce zabaveno Josefem II. a církev nestavěla, klášter dostala od Lichtenštejnů) a nyní, když má naplnit, co vytrubuje halasně, že chce dělat také charitu, provozovat domovy seniorů, hospice a pod., tak se jim do toho nechce, takže prodej! A to nedávno dostali splátku něco málo než 2 miliardy Kč. Pro představu 2 miliardy = 2.000.000.000.-- Kč.

Pro pátery, kaplany, biskupy, arcibiskupy, kněze, převory, mnichy a jeptišky vcelku almužna. Příští rok dejt více, ateističtí Češi !!

Poslat nový komentář