Klíšťata jsou mimořádně aktivní!

Klíšťata jsou mimořádně aktivní!
ilustrační foto biolib.cz

Stupni devět a deset označují na tento víkend aktualitu klíštěte obecného Státní zdravotní ústav a Český hydrometeorologický ústav. Vysoká aktivita znamená vyšší riziko napadení člověka nebo zvířete klíštětem, a je-li infikováno, i pravděpodobnost nakažení klíštovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou.

"Typickým biotopem klíštěte jsou listnaté a smíšené lesy a porosty křovin s bylinným patrem, zejména jejich okraje, dále porosty na okrajích vodních toků. Často se klíšťata vyskytují i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Výrazně méně jich je v jehličnatých lesích, hlavně jsou-li bez podrostu, a v kamenitém prostředí s minimem porostu. V zemědělských kulturách se nevyskytují. Vzhledem ke specifickým nárokům na vlhkost prostředí nejsou klíšťata na otevřených, osluněných suchých místech a také na rašeliništích a v trvale podmáčeném terénu. S nadmořskou výškou sice velikost populace klíštěte klesá, nicméně na našem území byl jeho výskyt v posledních desetiletích zaznamenán i v horských polohách až na horní hranici lesa," uvádí zdravotníci. 

Doporučují použití replentů a důkladnou prohlídku po návratu z rizikového prostředí. Infikované klíště stačí člověka nakazit za pouhé  tři hodiny. (ber)

Poslat nový komentář