Kouzelník, který uměl malovat duši, bude čarovat v muzeu

Kouzelník, který uměl malovat duši, bude čarovat v muzeu
Snímek z představení Kouzelník, který uměl namalovat duši

Na unikátní scénickou produkci o Janu Zrzavém, jejíž promítání se uskuteční tuto sobotu od osmnácté hodiny, zve Muzeum Prostějovska. 

Divadelní představení s názvem Kouzelník, který uměl malovat duši, je koláží scének, v níž se živé herecké vstupy prolínají s hudbou, projekcí a krátkými filmy. Ve scénáři jsou použity texty Jana Zrzavého, Jaroslava Seiferta, Ludmily Jiřincové a dalších jednajících osob. Scénář vycházel i z malířových myšlenek a náhledů tak, jak jsou zachyceny v publikovaných článcích a dokumentech o tomto umělci.

„To, že se zde zítra odehraje tato scénická produkce, je víceméně věcí náhody,“ vysvětluje Kamila Husaříková z Muzea Prostějovska, „naši výstavu totiž navštívila společnost Jana Zrzavého z Krucemburku, která se zabývá životem a dílem této osobnosti. Když jsme pak spolu řešili věci týkající se právě tohoto známého malíře, z hovoru vyplynulo, že v Krucemburku pořádají divadelní představení o Janu Zrzavém. Proto v souvislosti s naší výstavou chceme návštěvníkům představit tuto produkci,“ dodala Husaříková.

V současné době v muzeu probíhá výstava Snový svět Jana Zrzavého, která je k vidění až do 29. ledna. Ve výstavních prostorách je umístěna padesátka děl, reprezentující všechny etapy díla tohoto malíře, ilustrátora, grafika a scénického výtvarníka. Organizace této jedinečné události roku, která potěšila všechny milovníky umění, byla náročná technicky i finančně, neobešla se bez podpory celé řady osob a organizací.

 (pel)

Poslat nový komentář