Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst

Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst
V Pivíně udržují zvyk pochovávání basy už víc než čtyři desetiletí.

Pro všechny křesťany je Popeleční středa významným dnem, kdy začíná období půstu a přípravy na velikonoční svátky. Je to především čas zamyšlení, zklidnění a rozjímání nad trvalými hodnotami života.

Popel symbolizuje nicotnost materiálního života a připomíná smrtelnost člověka – prach jsi a v prach se obrátíš. Těmito slovy doprovází kněz udělení znamení kříže popelem při bohoslužbě o Popeleční středě. Pro věřící znamená tento den konec karnevalového období. 

Obzvlášť na venkově je tento starý zvyk dodržován a v řadě obcí skutečně úterní půlnocí končí zábava a veselí. Jako například v Pivíně, kde místní divadelní společnost Větřák pořádala ostatkovou zábavu s právem, která již tradičně vyvrcholila pochováním basy Barborky. Spolu s ní pohřbili i muziku a světské radovánky. Nejsmutnější pivínský funus v roce tak odstartoval 40denní půst před Velikonocemi. 

„Ostatková zábava je v Pivíně vyhlášená už víc jak čtyři desetiletí, scénář je vždy stejný, jen ho obměňujeme podle aktuálních událostí, vymýšlíme skeče a scénky pro pobavení a dobrou náladu,“  uvedl prezident Větřáku Jiří Vrba. 

Půlnočnímu funusu předcházel populární smetákový tanec a volba smetákového krále, pak už se pivínským kulturním domem rozléhal srdceryvný nářek plaček a chudák basa Barborka nadobro dobručela. Poté byla uložena do půdy, či lépe řečeno na půdu pivínského obecního úřadu, kde ji přikryje prach zapomnění, aby se opět po roce stala znovu hlavní rekvizitou  ostatkové veselice. Letos navíc zdobí Popeleční středu magické datum 22. 2. 2012, kdy převaha dvojek ještě víc umocňuje citovost a vnímavost tohoto jedinečného dne.     

(jap)

Poslat nový komentář