Nic není nemožné aneb jak se Indiáni dostali do Andersenových pohádek

Indiáni a šerifové letošní Noci s Andersenem
Indiáni a šerifové letošní Noci s Andersenem

Informační centrum pro mládež (ICM) Prostějov se v letošním roce zapojilo již po šesté do celostátní akce „Noc s Andersenem“, která proběhla v pátek 30. března v mnoha knihovnách a školách nejen v České republice. Tento večer se děly nevídané věci i v budově Cyrilometodějského gymnázia a MŠ v Prostějově, kde se dvacet jedna dětí, dvě pracovnice ICM a 5 dobrovolníků ze všech koutů světa úderem osmnácté hodiny přenesli na Divoký Západ.  

Účastníci Noci s Andersenem se v Íčku objevili jak vystřižení z románů Karla Maye – indiáni, indiánky i kovbojové, každý si pod paží (či pod paží svých rodičů) přinášel spacák a karimatku. Všichni byli dychtiví nocovat s panem Andersenem a jeho pohádkami v prostorách Cyrilometodějského gymnázia, kde se ICM Prostějov nachází. Úderem osmnácté hodiny se všichni ocitli na Divokém Západě, kde padouši jsou vždy polapeni a šerif pokaždé nastolí řád. Stalo se tak i tentokrát, když Valentině z kmene Pojídačů boloňských špaget z Itálie a Ance z kmene Žádných upírů z Rumunska ukradl zloděj knihu s pohádkami pana Andersena a místo ní podstrčil knihu s pozměněnými pohádkami (Indiánská princezna a kamenná postel nebo Kovbojovy nové šaty). Místní šerif se vydal za pomoci všech jednadvaceti pomocníků ukradenou knihu najít. Nejprve si však všichni vyrobili šerifské hvězdy se jmény, aby každý věděl, kdo je kdo. Po společné večeři bylo třeba prověřit dovednosti šerifových nových pomocníků, které každý správný westman potřebuje, aby dopadl zločince. K nalezení ukradené knihy bylo třeba složit zkoušku rychlosti, síly, inteligence a hbitosti. Z novějších vyšetřovacích praktik si potom děti spolu s šerifem vyzkoušely identifikaci lupiče. A po prohledání toho správného podezřelého se konečně mohly podle mapy vydat po stopách ukradené knihy. Večerní pohádka byla zachráněna!

Pro nespavce byly ještě nachystány kreativní dílničky – mohli si vyrobit vlastní placku, uplést si náramek, anebo se vrhnout do stavby monumentálního hradu z krabiček od sirek. A nakonec po pohádce na dobrou noc už zbylo jen popřát sladké sny a přislíbit dobrou snídani.

„Na rozloučenou si každý odnášel diplom s indiánským jménem. Hlavní téma programu „Divoký Západ“ vymysleli dobrovolníci Birgir z Islandu, Valentina z Itálie a Anca z Rumunska, kteří u nás působí v rámci Evropské dobrovolné služby. Programem tak připomněli nejen pohádky pana Andersena, ale i výročí 100 let od úmrtí spisovatele Karla Maye,“ doplnila k programu Stanislava Rotterová z ICM Prostějov. 

Informační centrum pro mládež Prostějov působí v Prostějově už od roku 2001. Sídlí v budově Cyrilometodějského gymnázia a MŠ v Prostějově. Jeho posláním je poskytovat bezplatně informace a poradenství mladým lidem i široké veřejnosti z oblastí jakými jsou vzdělávání, práce, cestování, volný čas, sociálně patologické jevy, občan a společnost, mládež a EU. Doplňkovými službami, které mohou návštěvníci ICM Prostějov využít jsou přístup na internet, černobílý i barevný tisk a kopírování a vazba dokumentů. ICM Prostějov je členem Asociace pro podporu rozvoje informačních center pro mládež v České republice a od roku 2010 je držitelem certifikátu kvality poskytovaných služeb, uděleným Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.   

(red)

Poslat nový komentář