Maminky dnes slaví svůj svátek

Symbolem Dne matek je bílý karafiát.
Symbolem Dne matek je bílý karafiát.

Všechny maminky dnes slaví svátek. Maminky mladé či ty dříve narozené si o tomto dnu zaslouží z rukou svých dětí kytičku nebo drobný dárek, který je potěší a zahřeje u srdce. K víc než stoleté tradici se vrátili i lidé v Čechách a na Moravě a právě dnes dostanou maminky od svých ratolestí alespoň bílý karafiát, který je symbolem tohoto svátku.

Nejkrásnější je však darovat své matce něco vlastnoručně vytvořeného, drobnost, přáníčko, cokoliv co vytvořily šikovné prsty a fantazie. Děti v mateřských školách i školních družinách vyrábějí drobné ozdoby a malovaná přáníčka nejen pro své maminky, ale často navštěvují při příležitosti Dne matek i babičky v domovech důchodců s písničkami a říkankami na rtech. 

Den matek má své historické kořeny už ve starověku, kdy se slavil svátek plodnosti a matek-dárkyní života. Myšlenka mezinárodního svátku byla zhmotněna právě před 100 lety v Americe. V tehdejším Československu propagovala Den matek dcera T. G. Masaryka Alice. Za komunismu byl tento svátek potlačen a nahradil ho mezinárodní den žen. Jen v některých rodinách se tradice druhé květnové neděle udržela navzdory tabuizaci, teprve po sametové revoluci se Den matek opět začal slavit veřejně a postupně získával na významu.    

(jap)

Poslat nový komentář