Hasiči z Vrahovic oslavili 120 let od založení sboru

Vrahovicemi prošel slavnostní průvod hasičů
Vrahovicemi prošel slavnostní průvod hasičů
Další fotky: 
Vrahovicemi prošel slavnostní průvod hasičů
Průvod uzavírala kolona hasičských aut a techniky

S velkým potěšením shlížel svatý Florián ze svého podstavce v parčíku ve Vrahovicích na rej, který se tu v sobotu odehrával kolem něj. Vrahovičtí hasiči slavili 120. výročí založení sboru. 

Oslavy zahájila už v pátek slavnostní členská schůze sboru v klubovně hasičské zbrojnice za účasti představitelů statutárního města Prostějova, hasičského záchranného sboru, okresního sdružení hasičů ČMS a okolních sborů. Řadě členů vrahovických dobrovolníků byla předána vyznamenání.

V sobotu pak oslavy pokračovaly bohatým programem. Dopoledne si mohli zájemci prohlédnout vybavení hasičské zbrojnice, po poledni se pak před ní setkali oslavenci s delegacemi z okolních sborů dobrovolných hasičů, kteří přijeli kulaté jubileum oslavit se svými sousedy. Zahájení oslav bylo velice slavnostní – Vrahovicemi prošel průvod v čele s hasičskými zástavami a za doprovodu kapely Koničanka. Průvod uzavírala kolona hasičských aut a techniky. U pomníku padlých hrdinů a u sochy sv. Floriána položili zástupci sborů a primátor města Prostějova Miroslav Pišťák kytice, poté tichou vzpomínkou uctili své předchůdce. Pak už se v parčíku za hasičskou zbrojnicí slavilo s hudbou a chutným občerstvením, hasiči přidali i několik ukázek ze své činnosti. Oslavy umožnily finanční dary Statutárního města Prostějov a Olomouckého kraje.

V době založení sboru čítala základna zhruba třicítku členů a vlastnila čtyřkolovou snímací stříkačku s navijákem a jednoduchou výzbroj. Díky svým pohotovým zásahům a příkladné výchově mládeže si vrahovický sbor vydobyl uznávané místo v celém regionu. Město Prostějov zde zřídilo jednotku JPOII., která má špičkové vybavení. 

„Vloni jsme měli 36 výjezdů, od začátku letošního roku jsme vyjížděli už 25krát. Jeden z posledních zásahů byl u velkého požáru ve vojenském újezdu Březina, kde hořel les na ploše několika hektarů za obcí Kobylničky. Naše jednotka proti šíření požáru nasadila celkem 3 proudy C. V  nepřehledném terénu to byl náročný zásah prováděný částečně v dýchací technice za silného větru a vysoké teploty. Zásah pomáhal likvidovat vrtulník Policie ČR s bambi vakem a společně s ním dalších 13 jednotek z Vyškovska a Prostějovska. To byla pro nás nová zkušenost,“ řekl velitel jednotky Miroslav Vantuch. 

Dobrovolní hasiči z Vrahovic žijí bohatým sportovním a společenským životem, každoročně pořádají závody mladých hasičů i veteránů O pohár starostu města. Cíleně vychovávají své nástupce, aby sbor nikdy nezanikl.     

(jap)

Poslat nový komentář