Tři památky z Prostějovska soutěží o titul divu kraje

Národní dům, zámek v Plumlově a Prostějovská Starorežná aspirují na titul div kr
Národní dům, zámek v Plumlově a Prostějovská Starorežná aspirují na titul div kraje

Prostějovská Starorežná, Národní dům a zámek Plumlov jsou tři zástupci prostějovského okresu, kteří se uchází o titul jednoho ze sedmi divů Olomouckého kraje. Rozhodla o tom nominace pořadatele ankety, Olomouckého kraje, do užšího výběru jedenadvaceti památek.

Kromě tří památek z Prostějovska se o hlasy občanů kraje uchází další pamětihodnosti ze všech koutů regionu, například zámek v Tovačově, expozice času ve Šternberku, jezernické železniční viadukty nebo Císařsko-královská Olomoucká pevnost. Celkem se do ankety sešlo čtyřicet sedm návrhů.

„Náš kraj se může pyšnit řadou unikátních památek a bylo těžké se rozhodnout, které z nich zařadit do ankety,“ zdůvodnil zúžení výběru hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík. Jednu z nominací, na Prostějovskou Starorežnou, poslala i radní města Prostějova a předsedkyně Okrašlovacího spolku Milada Sokolová.

Tři želízka z Prostějovska mohou zopakovat úspěch z loňského ročníku, kdy se na šestém místě ankety umístilo Muzeum historických kočárů z Čech pod Kosířem. Letos budou o sedmi divech kraje  hlasovat čtenáři na internetové adrese www.7divuOK.cz od 1. července do 31. srpna, přičemž z jednoho počítače bude moci být hlasováno pouze jednou. Loni se ankety zúčastnilo 4 135 občanů Olomouckého kraje a rozhodli, že největším divem je přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně.

(red)

Poslat nový komentář