"Kluci" z 1.A roku 1944 dobyli radniční věž!

Bývalí spolužáci na závěrečném fotu před radnicí
Bývalí spolužáci na závěrečném fotu před radnicí
Další fotky: 
Návštěvníky doprovází průvodce z řad brigádníků, Tomáš Gábor (vpravo) odpovídal
Zápis účastníků srazu v kronice věže
Pohled na Prostějov otevřel řadu vzpomínek na školní léta
Město jako na dlani, ten pohled stojí za to vyšplhat na věž

Prostějovská radniční věž se stává velkým lákadlem pro návštěvníky města. V pátek se na její vrchol vydali účastníci třídního srazu chlapecké základky, kteří šli do školy v roce 1944.

Dvanáctka stále svěžích bývalých školáků, kteří se sjeli na sraz z celé republiky, se vydala nahoru s elánem a hecováním. Po cestě, na níž jsou pro návštěvníky v jednotlivých patrech připraveny lavičky, odpočívat ani moc nepotřebovali. Nahoře zavzpomínali při pohledu na město, na která místa chodívali za holkama a za zábavou. "Byla to krásná doba, já jsem z Prostějova odešel hned po škole, a i když padesátá léta nebyla jednoduchá, na ty roky s láskou vzpomínám, bylo to naše mládí," řekl pro pvnovinky výtvarník Karel Janák, který žije a tvoří v Českém ráji. Mezi jeho spolužáky někdejší chlapecké školy v Palackého ulici byl také Otto Horský, významný český peruanista, cestovatel a spisovatel, který do Prostějova pravidelně zajíždí z Brna na zajímavé přednášky. "Do prostějovské Městské knihovny přijedu přednášet v září, už dnes vás zvu," vzkázal našim prostřednictvím Otto Horský.

Na radniční věži dnešní čtyřiasedmdesátníci strávili takřka hodinu. "Je moc fajn, že město nabízí zájemcům nejen vyhlídku, ale také doprovodnou výstavu," pochvaloval si Karel Janák, jemuž se nejvíce líbily obrazy Tomáše Vincence.

Obliba prohlídek věže radnice, která byla zpřístupněna loni v září, roste. Zatímco loni se nahoru vydaly dvě tisícovky návštěvníků, jen za letošní první zimní měsíce jich bylo přes 1.300. "K tomu budou započteny další návštěvy, které neprošly přes objednávací systém informačního střediska. S velkým úspěchem se setkal svatojánský výstup, který proběhl minulou neděli, kapacita prohlídek byla zcela zaplněna," uvedla Jana Gáborová, tisková mluvčí magistrátu. Zopakovala doporučení předem se objednat, nejpohodlnější variantou je zavolat na bezplatný telefon informačního střediska 800 900 001. Vstup na věž je zdarma.

(bp)

Poslat nový komentář