Starorežná bojuje o místo mezi sedmi divy Olomoucka

Tady, ve sklepení Palírny U Zeleného stromu se rodí Prostějovská Starorežná
Tady, ve sklepení Palírny U Zeleného stromu se rodí Prostějovská Starorežná

„Mít ve svém portfóliu jeden ze sedmi divů Olomouckého kraje, to by byla úžasná věc“ tvrdí ředitel společnosti GRANETTE & STAROREŽNÁ Distilleries Pavel Kadlec poté, co se dozvídá o úspěšném tažení Prostějovské Starorežné v anketě o největší zajímavosti Olomoucka.

Krajská rada vybrala koncem června 21 zajímavostí Olomoucka. Patří k nim Národní dům v Prostějově, jezernické viadukty na Přerovsku, ruční papírna ve Velkých Losinách, poutní místo Panny Marie Pomocné ve Zlatých Horách, olomoucká Zoologická zahrada, ale nechybí tam ani Prostějovská Starorežná!.

Krajská rada vybírala celkem ze 47 zajímavostí, které navrhovali samotní občané kraje. Výrobek likérky nominovala prostějovská radní a předsedkyně kulturní komise města Ing. Milada Sokolová. Proč?

„Likérka sem do Prostějova, tedy do Olomouckého kraje neodmyslitelně patří a její výrobky jsou dlouhodobě dobré. Navíc -  Starorežná má doopravdy nezaměnitelnou chuť a mnohaletou tradici,“ zdůrazňuje navrhovatelka Milada Sokolová. 

Ředitel GSD Pavel Kadlec slova Milady Sokolová potvrzuje: ,,Respektujeme dlouhodobou tradici Starorežné, a proto nadále pokračujeme v původních léty ověřených recepturách. Jediné, co se snažíme zlepšit, je design tak, aby ztvárnil charakteristiku destilátů a regionu, ze kterého pochází. Nominaci vnímáme jako ocenění, jež náleží všem zaměstnancům naší společnosti.“ 

Na to navazuje marketingový ředitel Frederik Packa další informací: „Řada HANÁCKÁ po své designové stránce reflektuje na hrdost, bohatství a rozvážnost regionu a právem ji nazýváme Klenotem Moravy. Destilát Starorežná dostane v brzké době rovněž novou etiketu i láhev. Právě ta nápoj ještě více spojí s městem Prostějov. Tvarem totiž láhev symbolizuje prostějovskou radniční věž.“ 

Receptura Prostějovské Starorežné pochází z druhé poloviny 17. století, kdy se stal majitelem domu (Palírna „U zeleného stromu“) Michael Storch. Ten šikovně spojil svoje znalosti lékárníka a vinopala a na svět přišla kořalka ze žita, kterému se na Moravě říká ryž. Jazykovým přechýlením tohoto výrazu se dostaneme logicky k názvu režná, později starorežná. 

Tento hanácký skvost mezi nápoji vychází ze základů původní receptury. Dodnes se vyrábí z jedenácti bylin, koření a semen, z nichž je nejdůležitější anýz. A to nejen pro svěží dech. Má i povzbuzující účinky, podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení, pomáhá při dýchacích potížích a dokonce prý pomáhá vylepšit pleť a povzbudit mužské vášně. Také proto je anýzovka od počátků své prostějovské výroby považována právem za všelék. Už proto by rozhodně měla mezi sedmičku divů Olomoucka patřit. 

Hlasování v anketě 7 divů Olomouckého kraje bude probíhat výhradně na internetu na adrese: www.7divuOK.cz. Kraj k tomu vede dobré zabezpečení hlasování, kdy z konkrétní emailové adresy je možné hlasovat pouze jednou. Hlasovací stránka Starorežné je přímo tady.

Na hlasování naváže v září vyhlášení vítěze a následná říjnová celostátní kampaň v síti vlaků Pendolino.

A to nejdůležitější - svůj hlas můžete dát jednomu z nových sedmi divů Olomouckého kraje, tedy i Prostějovské Starorežné, v době od 1. července do 31.srpna.

(red)

Poslat nový komentář