Poznejte hornickou tradici i krásnou přírodu na Zlatohorsku

Poznejte hornickou tradici i krásnou přírodu na Zlatohorsku
Navštivte Zlatohorsko s Markétou Záleskou.

Příbramsko, Ostravsko, Karvinsko. To jsou oblasti, které jsou obvykle spojovány s místy, známými svojí dlouholetou tradicí hornictví. Již méně se však ví, že taková lokalita je i v Olomouckém kraj, v oblasti Zlatých Hor těsně u hranic s Polskem.

„Hornický skanzen ve Zlatých Horách navazuje na bohatou hornickou tradici obce, která patřila v minulosti k významným ložiskům zlata ve střední Evropě. Návštěvníci zde uvidí repliku stoupy a středověkých mlýnů pro zpracování zlaté rudy, další zážitky a poznání slibují terénní vycházky po naučné stezce, která vede přes nejvýznamnější báňské objekty Zlatohorska,“ představuje jednu z nejseverněji položených pamětihodností v kraji ředitelka Muzea Olomoucké pevnosti Markéta Záleská.

Ta kromě hornické památky zve v rámci své kampaně Nejezděte jinam také k návštěvě přírodní rezervace Rejvíz či Poutního kostela Panny Marie Pomocné. „Národní přírodní rezervace Rejvíz je největším moravským rašeliništěm o rozloze 396,3 ha a na jeho území se nachází řada přírodních skvostů. Velké mechové jezírko, nejznámější místo na Rejvízu, je druhou nejnavštěvovanější lokalitou Jeseníků,“ vysvětluje svoji další volbu zajímavého místa v severní části našeho kraje Markéta Záleská.

Kampaň „Nejezděte jinam“ v těchto dnech ve větších městech Olomouckého kraje vyzývá občany regionu, aby svoji pozornost při plánování dovolené zaměřili i na památky a zajímavosti, které mají takříkajíc za rohem. Celkem dvanáct mutací reklamy s tváří ředitelky Muzea Olomoucké pevnosti Markéty Záleské zve turisty na návštěvy pamětihodností na Zlatohorsku, Javornicku, Jesenicku, Šumpersku, Hanušovicku, Uničovsku, Olomoucku, Litovelsku, Prostějovsku, Přerovsku, Lipensku a Hranicku.

(red)

Poslat nový komentář