Jeskyně, a pak oddech na Běláku. To je program pro Prostějovsko.

Markéta Záleská zve na Prostějovsko.
Markéta Záleská zve na Prostějovsko.

Na konec našeho představování krás Olomouckého kraje jsme si ponechali „domácí“ oblast, Prostějovsko. To se vyznačuje nejen historickými pamětihodnostmi v okresním městě, jako je Národní dům nebo muzeum, ale také pozoruhodnými přírodními lokalitami. Proto Markéta Záleská, Žena regionu 2012 a tvář kampaně Nejezděte jinam, zve k návštěvě dvou přírodních rezervací – Průchodnice a Špraněk, a oddechového centra v Běleckém mlýně.

(red)

„Přírodní rezervace Špraněk leží na pomezí prostějovského a olomouckého okresu a jeho součástí je zalesněný vrch Špraněk s útvary krasového původu a rozsáhlým systémem bohatě zdobených jeskyní a vzácnou teplomilnou květenou. Dominantou území jsou Javoříčské jeskyně s krásnou krápníkovou výzdobou,“ zve na severozápad prostějovského okresu Markéta Záleská.

Jižněji na Prostějovsku se nachází další jeskynní komplex. „I když Průchodnice, která se nachází mezi obcemi Hvozd a Ludmírov, není tak známá jako nedaleké Javoříčské jeskyně, určitě stojí za návštěvu. Mimo jiné proto, že v jejím okolí bylo díky nalezeným kosterním pozůstatkům čtvrtohorních zvířat, zbytkům keramických nádob a dalším důkazům potvrzeno pravěké osídlení,“ doporučuje Markéta Záleská místo, které je také zimovištěm netopýra velkého a nacházejí se na něm vzácné druhy rostlin. Po návštěvě Špraňku a Průchodnice pak pedagožka Vysoké školy logistiky v Přerově v oboru cestovní ruch doporučuje oddechový areál v Běleckém mlýně, který nabízí příjemný odpočinek po náročném dni, například v paintballového areálu či místní oboře.

Kampaň „Nejezděte jinam“ v těchto dnech ve větších městech Olomouckého kraje vyzývá občany regionu, aby svoji pozornost při plánování dovolené zaměřili i na památky a zajímavosti, které mají takříkajíc za rohem. Celkem dvanáct mutací reklamy s tváří ředitelky Muzea Olomoucké pevnosti Markéty Záleské zve turisty na návštěvy pamětihodností na Zlatohorsku, Javornicku, Jesenicku, Šumpersku, Hanušovicku, Uničovsku, Olomoucku, Litovelsku, Prostějovsku, Přerovsku, Lipensku a Hranicku.

Poslat nový komentář