Prostějovské hradby oživí historii židovských uliček

Pan Dekastello představuje projekt vizualizace židovských domů.
Pan Dekastello představuje projekt vizualizace židovských domů.

Iniciativa Okrašlovacího spolku města Prostějova oživit historii původních židovských domů ve Školní ulici se dostala do poslední fáze. Veškerá potřebná dokumentace je již takřka shromážděna a nic nebrání realizaci celého projektu - pomalovat městské hradby autentickými židovskými domy ze Školní ulice tak, jak skutečně vypadaly před jejich zbouráním.

Projekt výmalby průčelí fasád již neexistujících domů ve Školní ulici na volnou plochu městských hradeb byl veřejnosti představen poprvé vloni při „Dnu pro Izrael“ v Národním domě, má řadu stoupenců i odpůrců. Převažuje kladné stanovisko, kdy veřejnost vnímá projekt jako zviditelnění historie města na místě, kterým dnes projde řada turistů. Židovské památky jsou dnes ve světě již ojedinělé, do Českého Krumlova, Třebíče či Boskovic jezdí turisté za židovskou kulturou z celého světa.

„Přivítali jsme myšlenku prostějovské rodačky a jedné z původních obyvatelek židovské uličky paní Maud Beerové, která získala za loňský rok Cenu města Prostějova. Samozřejmě, že bychom se do něčeho takového nepustili, pokud bychom neměli náš záměr prvotně prodiskutovaný s místními památkáři i dalšími odborníky. Nyní jsme s panem Dekastello, který je tahounem této aktivity, získali poslední souhlasný přislib od památkářů z Olomouce, uvidíme, jakou cestou se bude projekt ubírat dál,“ uvedla předsedkyně okrašlovacího spolku Milada Sokolová.

Neposlední otázkou je finanční stránka. Na kolik celý projekt přijde? Podle dostupných informací je to částka bezmála 130 tisíc korun, tu pro letošní rok vyčlenil okrašlovací spolek jako největší finanční položku ve svém rozpočtu.

(jap)

 

 

Poslat nový komentář