Děti okusily trochu vojenského drilu

Zdravověda je důležitou složkou v práci záchranářů.
Zdravověda je důležitou složkou v práci záchranářů.

O prodlouženém zářijovém víkendu se uskutečnilo na učebně výcvikové základně Hamry již po třinácté „Setkání zdravotně postižené mládeže s dětmi okresu“. Děti z dětských domovů z Prostějova a Plumlova, ze sociálně slabých rodin a děti z různých kroužků a oddílů přijely na vojenskou základnu prožít dva dny plné soutěží a branných her. Akci pořádalo Sportcentrum DDM Prostějov ve spolupráci s 601. skss.

S přípravou a průběhem jim plně pomáhali dobrovolní hasiči z Držovic a Bedihoště a kluci z aersoftového military klubu. Vojáci poskytli ubytovací a výcvikové prostory a připravovali dětem po celou dobu jídlo. Tato akce má velký ohlas mezi dětmi. K setkání patří neodmyslitelný uvítací vojenský guláš.

„Jsme rádi, že můžeme tato setkání pořádat. Má to nesmírný společenský význam a efekt,“ poznamenala vedoucí celé akce Tereza Zajíčková ze Sportcentra DDM a dodala, že děti nakouknou aspoň trochu pod pokličku branné problematiky a pobytu v přírodě, vzájemně se seznámí a naučí se i mezi sebou komunikovat. Děti z běžných úplných rodin potom vnímají děti z domovů trochu v jiném světle. Prostředí v přírodě navzájem působí velmi pozitivně.

Program byl opravdu nabitý jako vždy. Děti měly jak diskotéku, tak i táborák. Soutěžily ve vaření guláše i v branných disciplínách, které pro ně připravili dobrovolní hasiči. Viděly praktickou ukázku malého vojenského výcviku, kde si vyzkoušely např. pořadovou přípravu, maskování a tichý přesun skupiny v lese nebo i rozebírání a skládání samopalu, což zase připravili nadšenci z military-aersoftového klubu. Těm nejmenším se nejvíce líbila jízda v hasičském voze se zapnutou houkačkou. Zkoušku odhodlání a potlačení strachu děti skládaly při sobotní noční stezce odvahy. „Měla jsem strach, ale teď už se nebojím, protože v lese žijí jen zvířátka a ty dětem neubližují a bojí se víc než já,“ řekla devítiletá Klárka.

„Na setkání jezdíme každý rok a pomáháme připravovat a organizovat branné soutěže,“ poznamenal Miroslav Prokop z SDH Držovice. „Víkend si užíváme i my kluci z Military-aersoftového teamu – 115. prapor hloubkového průzkumu, kdy zabezpečujeme další části programu pro účastníky setkání a dáváme tomu ten vojenský ráz,“ doplnil slova Prokopa zástupce tohoto klubu Pavel Pěnička.

Přes všechna pozitiva a význam, která tato akce má, to má však i svá úskalí. „Je zvláštní doba. Děti zájem mají, ale nejsou dospělí, kteří by byli ochotni ve svém volném čase a zadarmo nad rámec svých povinností se věnovat dětem a vychovávat je. A tak se to mnohdy ke všem dětem nedostane. Přitom to nechce tak moc,“ zalitoval duchovní otec celé akce Michal Mucha a dodal, že myšlenka je skvělá, servis a zázemí úžasné a zájem instruktorů a dětí rovněž velký. Jen dětí ubývá, protože se nikde nesdružují a pokud ano, tak jejich vedoucí nemají zájem. Akce tohoto typu by měla společnost více podporovat.

(mm, jap)

Poslat nový komentář