Miroslav Macek doporučuje: Lilek zapékaný s rajčaty
Venku sice už zřetelně panuje podzim, to ovšem neznamená, že se už počátkem října máte pustit do vytváření patřičných tukových zásob na zimu. Jednak je ještě dost času a jednak OTP (okrasné tukové prstence) kolem boků stále ještě nepřišly do módy, byť to podle vzhledu nemalého množství spoluobčanů tak vypadá.
Dovoluji si Vám tedy nabídnout recept na jídlo lehké, z lehce dostupných surovin a přitom velice chutné. Tady je!
Rozpis pro dvě osoby:
1 větší lilek
4 dužinatá masitá vyzrálá rajčata
50 g sýru feta
Sůl, pepř
Olivový olej
Dobromysl, bazalka, tymián, citronový tymián dle chuti
Příprava:
Lilek rozkrojíme podélně na poloviny, nožem do plochy dužiny nařežeme příčně mřížku (1 x 1 cm), co nejvíce ke slupce, nesmíme však slupku proříznout.
Lilek prosolíme a necháme 15 minut odležet, přičemž každých 5 minut z lilku vymačkáme tekutinu.
Rajčata blanžírujeme, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V misce je pak promícháme se solí, pepřem a bylinkami. Směs naneseme co nejhlouběji do osušených lilků. Posypeme nastrouhaným sýrem feta, pak vložíme do pekáčku s trochou olivového oleje a zapékáme 45 minut při 180 stupních Celsiových, přičemž na poslední čtvrhodinku sundáme poklici.
Příloha: bílý chléb (nejraději focaccia)
Doporučené víno: nejraději lehké chianti
Jako bonus lze použít i parmazán, grana padano či tvarohový ovčí sýr
Autor receptu: Miroslav Macek
Poslat nový komentář