Miroslav Macek doporučuje: Lilek zapékaný s rajčaty

Miroslav Macek doporučuje: Lilek zapékaný s rajčaty
ilustrační foto

Venku sice už zřetelně panuje podzim, to ovšem neznamená, že se už počátkem října máte pustit do vytváření patřičných tukových zásob na zimu. Jednak je ještě dost času a jednak OTP (okrasné tukové prstence) kolem boků stále ještě nepřišly do módy, byť to podle vzhledu nemalého množství spoluobčanů tak vypadá.

Dovoluji si Vám tedy nabídnout recept na jídlo lehké, z lehce dostupných surovin a přitom velice chutné. Tady je!

Rozpis pro dvě osoby:

1 větší lilek

4 dužinatá masitá vyzrálá rajčata

50 g sýru feta

Sůl, pepř

Olivový olej

Dobromysl, bazalka, tymián, citronový tymián dle chuti

Příprava:

Lilek rozkrojíme podélně na poloviny, nožem do plochy dužiny nařežeme příčně mřížku (1 x 1 cm), co nejvíce ke slupce, nesmíme však slupku proříznout.

Lilek prosolíme a necháme 15 minut odležet, přičemž každých 5 minut z lilku vymačkáme tekutinu.

Rajčata blanžírujeme, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V misce je pak promícháme se solí, pepřem a bylinkami. Směs naneseme co nejhlouběji do osušených lilků. Posypeme nastrouhaným sýrem feta, pak vložíme do pekáčku s trochou olivového oleje a zapékáme 45 minut při 180 stupních Celsiových, přičemž na poslední čtvrhodinku sundáme poklici.

Příloha: bílý chléb (nejraději focaccia)

Doporučené víno: nejraději lehké chianti

Jako bonus lze použít i parmazán, grana padano či tvarohový ovčí sýr

Autor receptu: Miroslav Macek

Poslat nový komentář