Jahodové knedlíčky á la Wampetich

Jahodové knedlíčky á la Wampetich
ilustrační foto

Tento recept na vynikající dezert objevil ve starém sešitě receptů zájezdní restaurace Wampetich, která stávala v budapešťském městském lesíku, šéfkuchař slavné restaurace Gundel, stojící dnes na jejím místě.

Rozpis pro 2 - 4 osoby:

8 vyzrálých zahradních jahod střední velikosti

250 g tučného tvarohu

2 žloutky

citronová kůra z půlky citronu

1 lžička citronové šťávy

45 g pšeničné krupice

80 g pomletých vlašských ořechů

1 lžička vanilkového cukru

zakysané smetana

Tvaroh utřeme se žloutky, citronovou kůrou a citronovou šťávou, pak přidáme krupici a důkladně směs propracujeme. Ponecháme alespoň půl hodiny v chladu.

Přivedeme do varu dostatečné množství vody, mokrýma rukama berme kousky těsta, obalíme jimi jahody, vytvořené knedlíčky vhodíme do vařící vody a vaříme tak dlouho, až vyplavou.

Po vyjmutí z vody je obalíme ve směsi strouhaných vlašských ořechů a vanilkového cukru a ozdobíme zakysanou smetanou (dle chuti ji možno ozvláštnit trochou zeleného pepře).

Doporučené víno: suchý Muskat Lunel, suché tokajské, ale klidně vyzkoušejte i některé voňavější růžové.

Autor receptu: Miroslav Macek

Poslat nový komentář