Dušený řapíkatý celer
Tento rakouský recept je jednoduchý a jeho výsledek vás určitě nadchne. Chce to jen, jako ostatně vždy, kvalitní základní suroviny a technologickou kázeň.
Rozpis pro dvě osoby:
1 řapíkatý celer
½ l telecího (hovězího) vývaru
1 lžíce másla
sůl, pepř
2 lžíce oleje z dýňových semen (upřednostňuji tmavý)
hrstička dýňových semen
Jednotlivé řapíky celeru opláchneme, rozpůlíme a hlavně zbavíme silnějších vláken. Část zelených lístků ponecháme na ozdobu. Řapíky vložíme na pánev, zalijeme vývarem a rozpuštěným máslem, osolíme, opepříme, přikryjeme poklicí a cca 30 minut dusíme. Dýňová semena lehce opražíme na pánvi bez oleje. Pak zredukujeme vývar cca na 1 dcl. Celer naaranžujeme na předehřáté talíře, do vývaru důkladně vmícháme a metličkou zašleháme olej, přelejeme vzniklou omáčkou celer, posypeme jej semínky a ozdobíme mladými lístky.
Doporučená příloha: bílé pečivo
Doporučené víno: lehké bílé
Autor receptu: Miroslav Macek
Poslat nový komentář