Jogurtovo – smetanové noky

Foto: Miroslav Macek, noky s meruňkovým přelivem
Foto: Miroslav Macek, noky s meruňkovým přelivem

Jde o neuvěřitelně tvárný recept, neboť jak do základní hmoty noků, tak na přeliv lze použít nejen různé druhy ovoce, ale též kakao, čokoládu, karamel, kokos.

Rozpis pro 4 osoby:

1 dl smetany

1,5 dl šlehačky

3 lžíce jogurtu (upřednostňuji řecký)

1,5 plátku želatiny

4 malé velmi vyzrálé meruňky

Smetanu, jogurt a drobné kousíčky oloupaných meruněk rozmícháme a pomalu zahřejeme, ale nevaříme. Do horké hmoty vmícháme želatinu, kterou jsme předem nechali nabobtnat na talířku s vodou. Rychle vychladíme a pak vmícháme do tuha ušlehanou šlehačku. Necháme několik hodin v chladu. Pak lžicí vykrajujeme noky, které na talíři přelijeme ovocným přelivem.

Meruňkový přeliv:

Do meruňkového džemu vmícháme kousky vyzrálých oloupaných meruněk . Poměr džemu a meruněk odvisí od požadované sladkosti přelivu, osobně dávám přednost méně sladkému, tedy s více meruňkami. Další možností je vmíchat též pár kapek meruňkovice. Také můžete vyzkoušet (viz obrázek) moučník lehce opepřit čerstvě utlučeným zeleným pepřem, který dokonale podtrhuje meruňkovou chuť.

Autor receptu: Miroslav Macek 

Poslat nový komentář