Polévka s medvědím česnekem

Polévka s medvědím česnekem
Polévka s medvědím česnekem (autor: Miroslav Macek)

Právě jsme v plné sezóně medvědího česneku (Allium ursinum L. - česnek medvědí) a byla by veliká škoda toho nevyužít. Obsahuje totiž příjemně vonící silici (oproti česneku setému jemnější) a dále obsahuje vitamín C, fytoncidy (rostlinná antibiotika), hořčiny a spoustu dalších látek. Podporuje činnost žaludku a trávení, uklidňuje křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity, nemluvě o příznivém vlivu na krvetvorbu. Ale hlavně: je vynikající kulinářskou ingrediencí. Možností jeho použití v kuchyni je spousta, ale protože stále platí, že „polévka je grunt“, tady je na ni recept…Rozpis pro 2 osoby:½ l hovězího vývaru20 listů medvědího česneku2 lžíce kysané smetanysůl, zelený pepřDo vařícího hovězího vývaru vmícháme čerstvě podrcený medvědí česnek ( používám k tomu účelu crisper s trochou vývaru) a kysanou smetanu. Dle chuti osolíme, opepříme a ihned podáváme s žitným chlebem nebo bagetkou.Autor receptu: Miroslav Macek

Komentáře

Kde ten medvědí česnek koupím??

Poslat nový komentář