Čelechovické perly jsou certifikovaným hanáckým výrobkem

Čelechovické perly jsou certifikovaným hanáckým výrobkem
ilustrační foto

Značku Haná regionální produkt® získá dalších sedm výrobců. Tento týden o tom rozhodla certifikační komise v Července na Olomoucku. Mezi novými produkty, jejichž kvalitu nyní značka zaručuje, se objevují bylinné sirupy, majonéza či šperky z vinutých perel. Certifikáty si výrobci slavnostně převezmou 1. května na Ekojarmarku v Olomouci, kde budou mít také možnost své produkty prodávat.

„Nabídku značky nyní rozšíří brambory Josefa Hýbla z Dílů Dětkovice, holešovská tatarská omáčka a pochoutková majonéza z Drůbežárny Holešov, bylinné sirupy a pečené čaje Radmily Červinkové z Říkovic, kabelky a tašky Jolanetta od Renáty Janošové z Přílep, šperky a korálky z vinutých perel, které vyrábí Marta Nevrlá z Čelechovic na Hané, ovoce z Úsovska a zdobený medový perník Evy Luljakové z Dřevohostic,“ vyjmenovala koordinátora značky Julie Zendulková s tím, že celkový počet značek s označením Haná regionální produkt® se rozroste na šedesát.

Výrobky vhodné pro udělení značky hodnotí vždy certifikační komise, kterou tvoří zástupci místních akčních skupin, sdružení, institucí, regionálních výrobců a odborné veřejnosti. „Zaměřujeme se především na základní kritéria, mezi něž patří místní původ, kvalita, šetrnost k životnímu prostředí a jedinečnost ve vztahu k regionu. Regionální značka naopak garantuje zákazníkům původ výrobku z Hané, originalitu a vazbu na toto území, a zároveň slouží ke zviditelnění místní produkce,“ vysvětlila dále Zendulková.

Komise rovněž rozhoduje o obnovení certifikátů výrobců, jimž platnost značky „vypršela“. O toto obnovení požádalo šest stávajících výrobců, mezi nimi Zbyněk Poštulka z Loštic s tvarůžkovými moučníky, Jarmila Vitoslavské z Troubek se svými hanáckými kroji, Ondřej Špunda z Mezic s přírodními mošty, keramička Miluše Hlavinková z Litovle, Petr Bárta z Bouzova s dřevěnými šperky a perníkářka Hana Kuželová z Křelova.

Nejbližší kolo další certifikace regionální značky se uskuteční v červnu. Značku Haná uděluje MAS Moravská cesta se sídlem v Července, kam se mohou výrobci, řemeslníci a producenti se svými žádostmi obracet.

Více informací poskytne Julie Zendulková, předsedkyně MAS Moravská cesta, na telefonním čísle 724 111 510 nebo emailu julie.zedulkova@moravska-cesta.cz. Informace jsou zveřejněny také na webu www.moravska-cesta.cz.(red)

Poslat nový komentář