Floru navštívilo skoro 60 tisíc lidí

Floru navštívilo skoro 60 tisíc lidí
ilustrační foto

Uplynulé čtyři dny odolávalo olomoucké výstaviště značnému zájmu návštěvníků. Není divu, vždyť o jejich pozornost na tradiční výstavě květin doprovázené Jarními zahradnickými trhy a Hortifarmem - veletrhem malé zahradní mechanizace - usilovali vystavovatelé a prodejci nejen z České republiky, ale i Polska a Slovenska. V Olomouci se jich sešlo přes 460. Navíc se letošní jarní Flora pochlubila také expozicemi belgických a holandských pěstitelů.

Zájem o nejstarší československou květinovou výstavu byl značný i přes to, že výstavišti chybí hlavní pavilon A, který prochází dlouho připravovanou rekonstrukcí. Podle prvních odhadů pořadatelů prošlo branami výstaviště zhruba 58 tisíc návštěvníků.

Nejatraktivnější byla tradičně hlavní expozice s názvem „Vivat Academia“. Ve velké květinové přehlídce, kterou její tvůrci připomněli 440. výročí založení olomoucké univerzity, mohli návštěvníci obdivovat rozkvetlou krásu tisícovek jarních květin, řezaných i hrnkových, mezi nimi také oblíbených muškátů, petúnií a netýkavek.

 

Jubileem olomoucké univerzity se inspirovala i jarní floristická soutěž. Mladí i zkušení floristé soutěžili v aranžování kytic pro rektora a květinové výzdobě nádob pro univerzitní aulu. Zlatou medaili za první místo v seniorské kategorii si z Olomouce odvezla Pavla Trojanová ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Nejzajímavější kytici pro rektora v juniorské kategorii vytvořila Adela Murínová ze Strachotína (na snímku).

 

Brány zahradnické výstavy Flora Olomouc, tentokrát letní etapy, se otevřou ve dnech 15. až 18. srpna. Milovníci růží ale mohou zamířit na výstaviště i dříve. Společně s výstavou Mezi námi, zaměřenou na zdravý životní styl, se bude od 6. do 8. června konat na výstavišti i květinová přehlídka Vyznání růžím.

(ok)

Poslat nový komentář