Je první máj, svátek lásky (a práce)

Je první máj, svátek lásky (a práce)
Pestré fábory májek zavlají nad řadou vesnic.

První máj – lásky čas, svátek zamilovaných a také Svátek práce. Dva protipóly prvního květnového dne. Svátek lásky se slaví od nepaměti, dávno dávno před Máchou. 

Pro zamilované je máj symbolickým měsícem. Letošním jarem rozkvetly už všechny stromy a svou vůní a přímo vyzývají k prvomájové líbačce. Vždyť i povinná pusinka proti uschnutí může být slaďounká a pohled na svět ve dvou daleko příjemnější. 

První máj je především na venkově spojen se stavěním májky. Tady udržují tuto tradici už po mnoho desetiletí, nebo se k této příjemné zábavě znovu vrátili. V minulosti byla májka symbolem lásky, kdy mládenci postavili májku pro svou dívku. Dnes se v prvních májových dnech zvedají májky do výšky v řadě obcí, což je spojeno se setkáním sousedů a přátel, se zábavou a gurmánským hodováním.  

Svátek práce také má svou historii. V Českých zemích se slaví víc než století, ale v éře socialismu se jeho oslavy zvrtly do podoby povinných masových manifestací s propagací komunismu, po sametové revoluci nastalo období anarchistických pochodů, dnes ovládly prvomájovou zábavu různé veselice, majálesy či technopárty. První máj dnes slaví každý podle svého gusta, třeba i v teplácích na rodinné chatičce.     

(jap) 

Poslat nový komentář