Fogoš v tradiční úpravě

Fogoš v tradiční úpravě
ilustrační foto

Candát z Balatonu (fogos) je vysoce ceněnou rybou, kterou lze kulinářsky upravit mnoha způsoby. Nabízím Vám maďarskou klasiku, fogoše na paprice.

Rozpis pro čtyři osoby:

 

4 filety z candáta po cca 150 g

1 velká cibule

400g žampionů

200 g zelené papriky

200 g červené papriky

50 g másla

2 lžíce sladké mleté papriky,

sůl, pepř

hrst sekané petrželové natě

½ l rybího fondu

 

Cibulku jemně nasekáme, papriky nakrájíme na kostičky (cca ½ x ½ cm) a žampiony rozčtvrtíme. V kastrolu zesklovatíme na másle cibulku, přidáme nakrájené papriky a mletou papriku a necháme chvíli osmahnout, pak zalijeme rybím fondem a zhruba 10 minut dusíme. Přidáme žampiony a nasekanou zelenou petrželku, osolíme, opepříme a dusíme, až je rybí fond téměř vyvařen.

Na pánvi na rozpáleném másle lehce opečeme candátí filety, osolíme a vložíme do zeleninové omáčky.

Varianta: do zeleninové omáčky se ještě přidá zakysaná smetana, ale osobně upřednostňuji lehčí variantu bez smetany.

Doporučené víno: blatenský ryzlink

Poslat nový komentář