Poulet sauté Rosita – Kuřecí soté Rosita
Vynikající, byť trochu pracnější úprava kuřete. Jako vždy, nejdůležitější je kvalita užitých surovin a technologická kázeň…
Rozpis pro dvě osoby:
1 menší kuře
máslo a olej na osmažení
1 dcl suchého bílého vína
1 velký lusk červené papriky
2 dcl rajské omáčky demi – glace
Sůl, pepř, sekaná petrželka
Kuře naporcujeme na osm dílů (stehýnka, křidélka, prsíčka, 2 kusy trupu) a prudce je osmahneme do zlatova na směsi másla a oleje (s oblibou používám sesamový). Pak osmažené díly kuřete vložíme do pekáčku, osolíme, opepříme, zalijeme vínem a pečeme cca 30 minut při 180 stupních Celsia.
Mezitím si připravíme omáčku a osmahneme papriku.
Rajská omáčka demi – glace:
Malou cibuli nasekáme a osmahneme na slanině, přidáme nakrájenou karotku, tymián, bobkový list a snítku petržele. Osolíme, opepříme. Zhruba hodinu vaříme při občasném přidání hovězího vývaru. Pak přepasírujeme do hnědé jíšky ( máslo, mouka dle tradičního receptu), přidáme masový aspik a vše metlou promícháme.
Paprika:
Červený paprikový lusk rozkojíme na osm pruhů a zbavíme semeníku a semen. Pak pomalu smažíme na směsi másla a oleje do měkka. Při servírování posypeme sekanou petrželkou.
Před servírováním zalejeme omáčkou kousky kuřete a prohřejeme.
Doporučená příloha: bílý chléb
Doporučené víno: suché aromatičtější víno
Poslat nový komentář