Poulet sauté Rosita – Kuřecí soté Rosita

Poulet sauté Rosita – Kuřecí soté Rosita
ilustrační foto

 

Vynikající, byť trochu pracnější úprava kuřete. Jako vždy, nejdůležitější je kvalita užitých surovin a technologická kázeň…

Rozpis pro dvě osoby:

1 menší kuře

máslo a olej na osmažení

1 dcl suchého bílého vína

1 velký lusk červené papriky

2 dcl rajské omáčky demi – glace

Sůl, pepř, sekaná petrželka

Kuře naporcujeme na osm dílů (stehýnka, křidélka, prsíčka, 2 kusy trupu) a prudce je osmahneme do zlatova na směsi másla a oleje (s oblibou používám sesamový). Pak osmažené díly kuřete vložíme do pekáčku, osolíme, opepříme, zalijeme vínem a pečeme cca 30 minut při 180 stupních Celsia.

Mezitím si připravíme omáčku a osmahneme papriku.

 

Rajská omáčka demi – glace:

Malou cibuli nasekáme a osmahneme na slanině, přidáme nakrájenou karotku, tymián, bobkový list a snítku petržele. Osolíme, opepříme. Zhruba hodinu vaříme při občasném přidání hovězího vývaru. Pak přepasírujeme do hnědé jíšky ( máslo, mouka dle tradičního receptu), přidáme masový aspik a vše metlou promícháme.

 

Paprika:

Červený paprikový lusk rozkojíme na osm pruhů a zbavíme semeníku a semen. Pak pomalu smažíme na směsi másla a oleje do měkka. Při servírování posypeme sekanou petrželkou.

 

Před servírováním zalejeme omáčkou kousky kuřete a prohřejeme.

 

Doporučená příloha: bílý chléb

Doporučené víno:  suché aromatičtější víno

 

 

Poslat nový komentář