Policisté ze Srbska v Prostějově. Proč?

Policisté ze Srbska v Prostějově. Proč?
logo IPA Prostějov
Další fotky: 
Policisté ze Srbska v Prostějově. Proč?

"Kromě náročné služby se část prostějovských policistů zapojuje i do činnosti dvou profesních občanských sdružení, které si v Prostějově založili", říká na úvod Josef Franc, jeden z členů sdružení a organizátor mezinárodní akce. 

Patří mezi ně Sportovní klub policie Moravan Prostějov a International Police Association (IPA) - sekce České republiky, územní skupina 223 Prostějov. Cílem obou sdružení je uspokojovat sportovní, kulturní i společenské potřeby svých členů, potkávat a poznávat se i v době mimo službu. Cílem IPA je pak vytvářet i pouta přátelství a posilovat mezinárodní spolupráci, rozvoj kulturních vztahů mezi jejími členy, rozšiřování jejich všeobecných vědomostí a výměna odborných zkušeností. Podporuje vzájemnou pomoc v sociální oblasti a přispívá v rámci svých možností k mírovému soužití mezi národy.

Při loňské výpravě do Národního parku Zlatar v Srbsku, kterou společně zorganizovala obě sdružení, navštívili vedoucí územní skupiny IPA 223 Prostějov Josef Franc a předseda Sportovního klubu policie Moravan Prostějov Pavel Hlaváč policejní stanici v městě Prijepolje. Zde je přijal policejní šéf a spolu s ním i s vedoucím srbské sekce IPA Regionu Prijepolje v přátelské atmosféře se domluvili na navázání kolegiální spolupráce na mezinárodní úrovni. 

"První akcí této rozvíjející se spolupráce je pozvání kolegů ze Srbska jak na návštěvu Prostějova, tak i k účasti na V. ročníku policejního turnaje v malé kopané v Konici", sdělil PvNovinkám Josef Franc. Srbští policisté budou hosty svých prostějovských kolegů od středy 5. června do neděle 9. června, přičemž program návštěvy byl připraven do detailů na každý den.

A co všechno prostějovští policisté pro kolegy připravili? "Ve čtvrtek nejprve přijme delegaci srbských policistů z IPA regionu Prijepolje vedoucí územního odboru policie v Prostějově plk. Pavel Novák. Následovat bude slavnostní přijetí delegace i organizátorů akce u náměstkyně primátora Ivany Hemerkové, zápis do pamětní knihy a prohlídka historických místností radnice i radniční věže. Následovat bude exkurze do podniku Starorežná – Granette a k prezentaci tradiční české kuchyně slavnostní oběd v restauraci U krále Ječmínka", přibližuje program Josef Franc.

Páteční den bude ve znamení sportu, jelikož ve sportovním areálu Pod Kučerákem v Konici proběhne již V. ročník policejního turnaje v malé kopané. Kromě již zmíněných srbských policistů v něm přijaly účast týmy: Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, Služba kriminální policie a vyšetřování Prostějov, Obvodní oddělení Policie ČR Prostějov 1, Obvodní oddělení Policie ČR Konice, Celní ředitelství Olomouc, Velitelství Vojenské policie Olomouc, Srbská policie Prijepolje, hosté.

Po několikahodinovém fotbalovém klání a vyhlášení výsledků bude následovat přátelské posezení všech účastníků s hudbou a občerstvením.

Celá návštěva bude zakončena společenským večerem s grilováním v Penzionu Alberta v Drozdovicích, v němž je po celou dobu srbská výprava ubytována.

"Jako jeden z organizátorů děkuji za pomoc s uspořádáním celé akce prostějovským sponzorům, bez nichž by se takovýto náročný program nepodařilo zajistit", neopomenul poděkovat Franc.

 

I my věříme, že si srbští policisté odvezou z Prostějova kromě suvenýrů i příjemné vzpomínky na celou akci a své české kolegy, nepřihodí se jim nic neočekávaného a návštěva nebude návštěvou poslední.

(red)

Poslat nový komentář