Dnes nás Terezka naučí skandinávské vafle

Dnes nás Terezka naučí skandinávské vafle
ilustrační foto
Další fotky: 
Dnes nás Terezka naučí skandinávské vafle

Skandinávská, anebo víc specificky norská, kuchyně je zajímavá. V jídelníčku norských obyvatel se vyskytuje spoustu masa (např. jehněčí, vepřové), ryb (nejčastěji losos, halibut, treska), párků a klobás všech druhů, na jaké si vzpomenete a jako přílohu jedí v drtivé většině brambory. Co se týče sladkého, je Skandinávie specifická tím, že je v ní používáno spoustu skořice a kardamonu. Kardamon i skořice mají velmi specifickou chuť, která dohromady tvoří úžasnou kombinaci. Existuje spoustu relativně složitých receptů, např. na jedno z nejoblíbenějších norských pochoutek – skolebolle (doslova školní buchta) nebo na kanelbolle (skořicová buchta), které jsou z kynutého těsta, ale na připravím recept někdy v příštích týdnech. Dnes jsem si pro vás připravila recept na „obyčejné“ vafle, které jsou právě krásně okořeněné norskou kulturou. Hodí se jako výborná, poměrně sytá snídaně, nebo jako příjemný dezert či svačina. Ať vám chutná.

Na zhruba 14 vaflí:

2 vejce, 375 ml mléka, ½ lžičky kardamonu, ½ lžičky skořice, 1 lžička vanilkového extraktu, 60g cukru, 260 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 50g rozpuštěného másla.

Smíchejte vejce s mlékem, přidejte koření, cukr, prosátou mouku a prášek do pečiva a nakonec rozpuštěné máslo. Rozpalte si vaflovač a každou várku v něm nechte přibližně 4 - 5 minut. Pokud nemáte vaflovač, můžete vafle připravit podobně jako palačinky na pánvi. Nejtypičtějším dochucovadlem ve Skandinávii je jahodová marmeláda, ale můžete ji dochutit oříškovou pomazánkou, jakoukoliv jinou marmeládou (nejlépe domácí), rozpuštěnou čokoládou, šlehačkou anebo třeba medem a ořechy (vlašskými, pekanovými) jako na obrázku. Dobrou chuť. 

Tereza Sehnalová

 

 

Poslat nový komentář