Zkuste letos kapra na modro podle Jakuba

Zkuste letos kapra na modro podle Jakuba
ilustrační foto
Další fotky: 
Zkuste letos kapra na modro podle Jakuba
Zkuste letos kapra na modro podle Jakuba
Zkuste letos kapra na modro podle Jakuba
Zkuste letos kapra na modro podle Jakuba

Pokud letos uvažujete o změně štědrovečerního jídelníčku nebo se vám omrzel klasický kapr smažený v trojobalu, možná vás zaujme dnešní recept kuchaře Jakuba z restaurace Babiččina zahrada v Praze – Průhonicích. Je to kapr na modro s vařenými brambůrkami s pažitkou a zeleninovými špagetami pro čtyři osoby.

Na kapra budete potřebovat: jednoho kapra, 1 rajče, 1 mrkev, 1 cibuli, 1 fenykl, dva stroužky česneku, snítku kopru, divoké koření, sůl, pepř a dále 2 decilitry bílého vína a šťávu z jednoho citronu.

Z kapra uděláme filátka, hlavu a kosti dáme vařit se všemi uvedenými přísadami kromě vína a citronové šťávy, vaříme aspoň hodinu. Poté přecedíme a přidáme víno s citronovou šťávou. Kapří filátka osolíme a opepříme, vložíme do vývaru tak, aby byly porce ponořené, a přivedeme k varu. Mezitím si rozehřejeme troubu na 120 stupňů Celsia a jakmile vývar s kaprem začne vřít, vložíme na 10 minut do trouby.

Na přílohu potřebujeme: 800 gramů brambor, 20 gramů másla, čerstvou pažitku (asi 5 gramů), dále dvě středně velké mrkve, 1 menší cuketu a asi deseticentimetrový kousek pórku. Zeleninu nakrájíme na dlouhé tenké nudličky. My na to v restauraci máme speciální přístroj, doma můžete použít různé škrabky (viz foto) nebo škrabkou na brambory nakrájejte napřed dlouhé plátky a ty pak ještě nožem rozřežte na nudličky.

Rozehřejeme větší pánev s kapkou olivového oleje, vložíme nejdřív mrkev, po chvíli cuketu a nakonec pórek, vše prudce asi 2 minuty restujeme. Pak přidáme polovinu (tedy 10 gramů) másla a servírujeme. Na talíři zeleninové špagety doplníme vařenými bramborami, které jsme omastili 10 gramy másla a promíchali s jemně nasekanou pažitkou. Nakonec vložíme na talíř kapra, kterého přelijeme trochou rybí várky.

Kapr na modro je úpravou vysoce dietní, takže jej bez obav mohou konzumovat i lidé s různými chorobami. Na modro se dá připravit i pstruh, jen upozorňuji, že u této úpravy je velmi důležitá čerstvost ryby. Pokud je čerstvá, maso během úpravy získá lehce namodralý nádech.

Dobrou chuť vám přeje kuchař Jakub

 

Poslat nový komentář