Zkuste letos kapra na modro podle Jakuba
Pokud letos uvažujete o změně štědrovečerního jídelníčku nebo se vám omrzel klasický kapr smažený v trojobalu, možná vás zaujme dnešní recept kuchaře Jakuba z restaurace Babiččina zahrada v Praze – Průhonicích. Je to kapr na modro s vařenými brambůrkami s pažitkou a zeleninovými špagetami pro čtyři osoby.
Na kapra budete potřebovat: jednoho kapra, 1 rajče, 1 mrkev, 1 cibuli, 1 fenykl, dva stroužky česneku, snítku kopru, divoké koření, sůl, pepř a dále 2 decilitry bílého vína a šťávu z jednoho citronu.
Z kapra uděláme filátka, hlavu a kosti dáme vařit se všemi uvedenými přísadami kromě vína a citronové šťávy, vaříme aspoň hodinu. Poté přecedíme a přidáme víno s citronovou šťávou. Kapří filátka osolíme a opepříme, vložíme do vývaru tak, aby byly porce ponořené, a přivedeme k varu. Mezitím si rozehřejeme troubu na 120 stupňů Celsia a jakmile vývar s kaprem začne vřít, vložíme na 10 minut do trouby.
Na přílohu potřebujeme: 800 gramů brambor, 20 gramů másla, čerstvou pažitku (asi 5 gramů), dále dvě středně velké mrkve, 1 menší cuketu a asi deseticentimetrový kousek pórku. Zeleninu nakrájíme na dlouhé tenké nudličky. My na to v restauraci máme speciální přístroj, doma můžete použít různé škrabky (viz foto) nebo škrabkou na brambory nakrájejte napřed dlouhé plátky a ty pak ještě nožem rozřežte na nudličky.
Rozehřejeme větší pánev s kapkou olivového oleje, vložíme nejdřív mrkev, po chvíli cuketu a nakonec pórek, vše prudce asi 2 minuty restujeme. Pak přidáme polovinu (tedy 10 gramů) másla a servírujeme. Na talíři zeleninové špagety doplníme vařenými bramborami, které jsme omastili 10 gramy másla a promíchali s jemně nasekanou pažitkou. Nakonec vložíme na talíř kapra, kterého přelijeme trochou rybí várky.
Kapr na modro je úpravou vysoce dietní, takže jej bez obav mohou konzumovat i lidé s různými chorobami. Na modro se dá připravit i pstruh, jen upozorňuji, že u této úpravy je velmi důležitá čerstvost ryby. Pokud je čerstvá, maso během úpravy získá lehce namodralý nádech.
Dobrou chuť vám přeje kuchař Jakub
Poslat nový komentář