Dnes s Terezkou vyzkoušíme něco typicky norského - Skoleboller

Dnes s Terezkou vyzkoušíme něco typicky norského - Skoleboller
ilustrační foto
Další fotky: 
Dnes s Terezkou vyzkoušíme něco typicky norského - Skoleboller
Dnes s Terezkou vyzkoušíme něco typicky norského - Skoleboller

Zdravím vás všechny do druhé adventní neděle. Věřím, že přípravy na Vánoce jsou v plném proudu a většina z nás peče „ o sto šest“ :). Proto jsem se rozhodla přispět receptem na asi nejtypičtější norskou buchtu, která sice není tradičně vánoční (jmenuje se „školní buchta“ :), ale Norové ji jedí za každých okolností. Jedná se o kynutou buchtu s vanilkovým krémem uprostřed, zalitou polevou. Určitě vyzkoušejte, protože to stojí za to.

 

na 15ks

doba přípravy: 20 minut + 60 minut, doba pečení: 15 minut/ každý plech

těsto

250 ml tučného mléka, 1/2 balíčku sušeného droždí nebo cca 12g čerstvého, 1/2 lžičky kardamonu, 50 g cukru, 375 g hladké mouky, 50 g másla

vanilková omáčka

2 žloutky, 25 g cukru, 200 ml tučného mléka, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 a půl lžíce kukuřičného škrobu

poleva

100 g moučkového cukru, 3 lžíce vody, kokos na posypání

postup

1. V rendlíku si ohřejte mléko do vlažna a v jiném na mírném ohni rozpusťte máslo, tak aby nevřelo. Mléko přelijte do mísy, přidejte sušené nebo čerstvé droždí a promíchejte. Přidejte máslo, cukr, kardamon a nakonec mouku. Nejdřív promíchejte vařečkou a potom přidejte ruce. Když bude těsto zpracované, přesuňte do mísy vymazané máslem, zakryjte fólií a nechte asi na hodinu vykynout.

2. Mezitím si můžete připravit vanilkovou omáčku. Ohřejte mléko, aby bylo teplé, ale nevřelo. Žloutky si dobře promíchejte s cukrem a potom přidejte do teplého mléka. Přidejte extrakt a za stálého míchání kukuřičný škrob. Míchejte, dokud směs trochu nezhoustne a potom odstavte.

3. Po hodině vyndejte těsto z mísy na pomoučenou plochu. Zapněte troubu na 220 stupňů C. Těsto si rozdělte na 15 dílů a vytvořte z nich trochu zploštělá kolečka, která položte na plech vyložený papírem na pečení. Nechte na plechu ještě asi 10 minut odpočinout pod čistou utěrkou. Připravte si polevu. Moučkový cukr smíchejte s vodou.

4. Po 10ti minutách udělejte v každém kousku těsta jamku, do které nalijte zhruba jednu lžíci vanilkové omáčky. Dejte plech opatrně do trouby a pečte asi 15 minut, dokud těsto nezhnědne. Vyndejte z trouby a dejte do ní další plech. Ještě teplé buchty potřete polevou a posypte kokosem.

5. Skolebolle se dá podávat jak teplý, tak studený, záleží na vaší chuti a hladu :).

TIPY- původně jsem si vanilkovou omáčku koupila už připravenou v obchodě, ale nakonec jsem se rozhodla udělat vlastní. Jednoduše proto, že nemám moc ráda polotovary, a taky proto, že taková omáčka v ČR k dostání není, a tak by byl tento recept trochu "nepoužitelný". Na druhou stranu, s přivřením očí, se dá použít vanilkový puding, jen s trochu menším množstvím mléka. Můžete do něj přidat trochu extraktu.

- nebojte se dát omáčky i trochu víc, já jí použila jen trochu, aby mi náhodou nevytekla, ale příště se toho už obávat nebudu, trochu víc vanilky by si to zasloužilo.

- můžete si buchty udělat i o něco větší, ve většíně obchodů se tak i prodávají, ale mně tyto menší verze přijdou praktičtější.

Tereza Sehnalová

 

Komentáře

Tyto norské skoleboller jsou moje nejoblíbenější! A když jsme jeli podruhé do Norska, tak jsem si musela koupit každý den minimálně jeden.. opravdu :))

Poslat nový komentář