Jste na ostro? I takovým otázkám čelí Tomáš Zahálka

Jste na ostro? I takovým otázkám čelí Tomáš Zahálka
Foto Tomáš Zahálka
Další fotky: 
Jste na ostro? I takovým otázkám čelí Tomáš Zahálka
Jste na ostro? I takovým otázkám čelí Tomáš Zahálka
Jste na ostro? I takovým otázkám čelí Tomáš Zahálka
Jste na ostro? I takovým otázkám čelí Tomáš Zahálka
Jste na ostro? I takovým otázkám čelí Tomáš Zahálka
Jste na ostro? I takovým otázkám čelí Tomáš Zahálka
Jste na ostro? I takovým otázkám čelí Tomáš Zahálka

 

Když se před lety objevil módní guru, zpěvák a tanečník Jiří Korn na veřejnosti v sukni, vzbudil značnou pozornost. Přitom muži v sukni nejsou nic zvláštního. Vzpomeňme na film Statečné srdce s Melem Gibsonem, kterému kostkovaný kilt neubral na mužnosti ani trochu. V České republice se kilty rozhodl před dvěma lety propagovat pětatřicetiletý programátor Tomáš Zahálka z Pardubic. Potkat jste ho mohli vloni přímo v Prostějově, letos na rozhledně na Velkém Kosíři. Samozřejmě v sukni.   

Jak jste přišel zrovna na kilt?

V létě jsem vždy nosil kalhoty, nebo kraťasy, ale i v tom mi bylo teplo. Začal jsem přemýšlet o jiné variantě a napadla mě sukně. Nabídka sukní a kiltů pro muže byla v Česku opravdu minimální a tak jsem přemluvil sestru, aby mi zkusila ušít skládanou zavinovací sukni, v podstatě tedy kilt, který by mi vyhovoval. Nakonec jsme vyvinuli nejen vhodný střih, ale také jsme našli českou látku, která je lehká, příjemná na nošení a navíc se téměř nemačká, ani když se nosí denně. A to je pro muže obrovská výhoda.

Kolik kiltů jste zatím ušili a kdo si je objednal? 

Na to, že je to zatím něco nezvyklého, si na nedostatek zákazníků nestěžujeme. Většinou si je muži kupují sami, ale pár žen koupilo kilt těm svým k Vánocům apod. Odběratelé jsou od Chebu po Ostravu. V Liberci si známý kilt zkoušel a když jsem se ptal jestli se mu líbil, říkal: "Co líbil, jsem byl úplně nadšený."

Jak dlouho trvá ušití?

Proti dámským sukním několikanásobně déle. Je použito základně 5 metrů látky. Zatím se většině zákazníků líbila kvalita zpracování. Dělali jsme délky od 51 do 64 cm a obvod pasu od 90 do 110 cm. Náš kilt má i kapsu. U kiltu také nejsou na rozdíl od kalhot, žádné švy v rozkroku a to je pro muže rozhodně vhodnější. A navíc to příjemně větrá.

Kam všude se dá jít v kiltu?

Já v něm většinou chodím na turistiku, ale je to i dobrý společenský oděv, ve kterém není vedro. Stačí košile a motýlek ze stejné látky, jako je kilt. Je vhodné k němu nosit trochu širší běžný pásek. Teď jsem objevil českého výrobce, který dělá i širší pásky, takže  bych je v případě zájmu mohl ke kiltu rovněž nabídnout.

Jste turista, kam všude jste se v kiltu už vydal?

 Byl jsem v něm jen u nás, ale skoro všude. Jezdím na výlety a pracovně vlakem. Nejdelší trasa byla zhruba necelých 40 km na výletě z Mělníku přes Kokořín, Housku do Oken. Jen tak tak jsem při té vzdálenosti doběhl na poslední večerní vlak. Pak ještě s kamarádem na výletě na Třemšín, říkal: "To bude tak 25 km", bylo to 33 km. A pochod Olbramovice - Prčice 33 km. Když vezmu kopce, byl jsem dvakrát na Sněžce a dvakrát na Lysé hoře a na Pradědu. Na žádné zahraniční dovolené jsem nebyl, takže do zahraničí v něm pojedu poprvé příští týden na vánoční trhy do Drážďan.

Mohli Vás vidět čtenáři i v našem prostějovském regionu?

 V Prostějově jsem byl v kiltu vloni, dal jsem si tam dobrou zmrzlinu. Letos na pěkné nové rozhledně Velký Kosíř, šel jsem ze Slatinic. Pokud bude u vás nějaká nová rozhledna, tak tam vyrazím.

Jaké jsou reakce, se kterými se setkáváte? Většinou jsou reakce pozitivní: Pěkná sukně, sluší Vám to, jste na ostro? Když jsem nosil kalhoty, tak zda jsem naostro se nikdo neptal. (Smích). A zatím žádného zákazníka naší počítačové firmy kilt nepřekvapil. Pak mě sem tam někdo poznal ze sociální sítě Google+ a Facebooku na ulici, u Pradědu apod. A občas třeba v Praze mě někdo zastavil řekl a Jé, Vy jste byl na Sněžce. Vy jste šel taky ty Prčice. Pak tedy občas se nějaké slečny trochu hihňají. No, ony mají většinou na sobě džíny a nedošlo jim, že před sto lety ženy kalhoty také nenosily.

Pokud se vám myšlenka Tomáše Zahálky zalíbila, prohlédněte si jeho stránky kiltpocesku.cz. Jako inspirace na vánoční dárek „dost dobrý“, dámy.  (ber)

 

 

 

Foto archiv Tomáš Zahálka

Poslat nový komentář