Jakub tentokrát opět sáhl po oblíbené zvěřině

Jakub tentokrát opět sáhl po oblíbené zvěřině
ilustrační foto

Zatímco s Terezkou vaříme spíše zdravě, v Babiččině zahradě v Praze – Průhonicích, kde působí kuchař Jakub, upřednostňují klasickou českou kuchyni, pravda, v poněkud modernějším provedení.

 

Jakub si pro nás dnes vybral kančí ragú na červeném víně. Na přípravu tohoto skvělého pokrmu budeme potřebovat:

600 gramů kančí kýty, 150 gramů slaniny, 2 cibule, 2 lžíce sádla, 50 gramů sušených brusinek, jednu mrkev, 50 gramů řapíkatého celeru, 300 mililitrů červeného vína a 300 mililitrů vývaru, 4 stroužky česneku, lžičku mleté papriky, sůl, pepř.

Cibuli, mrkev a řapíkatý celer nakrájíme na malé kostky, opečeme na sádle, pak přidáme slaninu a opékáme, až směs dostane tmavou, zlatavou barvu. Přidáme kančí kýtu nakrájenou na středně velké kostky, maso opečeme, vložíme nakrájený česnek a sušené brusinky a asi 10 minut restujeme na středně silném plameni. Pak přidáme papriku, zarestujeme, podlijeme červeným vínem a na mírném ohni restujeme, dokud se víno nesvaří. Pak podlejeme vývarem a pod pokličkou necháme dusit do měkka.

Jakmile je maso měkké, opatrně jej vyjmeme, šťávu přepasírujeme a mírně zredukujeme, zhruba na množství šesti decilitrů. Vložíme maso, ještě trošku provaříme, dochutíme solí a pepřem v případě potřeby i troškou cukru – omáčka by totiž měla být mírně nasládlá. Servírujeme s bramborovým pyré.

Dobrou chuť.

 

Poslat nový komentář