Hlasujte pro Ženu regionu!

Hlasujte pro Ženu regionu!
ilustrační foto Čekalová, druhé foto Podhorná
Další fotky: 
Hlasujte pro Ženu regionu!

 

Celonárodní soutěž ŽENA REGIONU je vyhlašována od roku 2009 a je určena pro všechny ženy, se kterými se denně setkáváme a které mnohdy dosahují jedinečných výsledků nejen ve své profesi, ale aktivně se podílejí i na veřejném životě, tvoří hodnoty, pomáhají ostatním a ještě při tom všem zvládají péči o rodinu. V letošním roce byly nominovány i dvě zástupkyně z Prostějovska.

„Cílem soutěže ŽENA REGIONU je ocenit úsilí výjimečných žen, zviditelnit jejich smysluplnou práci a aktivity. Ukázat, že každý region má mnoho neobyčejných žen, které mnohdy nejen pracovní, ale i volný čas obětují pro ostatní,“ uvedla koordinátorka soutěže Adéla Patočková.

První nominovanou je

Renata Čekalová, ředitelka OS Lipka

Celou svou profesní dráhu věnovala dětem. Začínala ve školství, v roce 1993 otevřela první denní stacionář v regionu, který kromě sociální péče dětem poskytoval péči zdravotní, rehabilitační a logopedickou. Vybudovala unikátní zařízení, kde potřebnou péči poskytuje tvůrčí tým profesionálních i dobrovolných pracovníků. Denní stacionář s vlastní fyzioterapií, klinickou logopedií, ale třeba i s tréninkovým bytem a terapeutickými dílnami využívá přes 80 klientů. Dle výsledků inspekce kvality se LIPKA řadí mezi nejlepší zařízení svého druhu v ČR. Založila jedno z prvních sociálních družstev v republice, SENZA družstvo, chráněná dílna. Zaměstnává více jak čtyři desítky pracovníků se zdravotním znevýhodněním. Je autorkou prvního katalogu poskytovatelů sociálních služeb v regionu, několika metodik a vzdělávacích programů. Spolupodílela se na vydání první bezbariérové mapy města, podílí se na komunitním plánování, pracuje v poradních komisích MPSV. Připomínkuje legislativní normy v oblasti sociálních služeb. Je realizátorkou řady tzv. evropských projektů. Posledním je projekt Mám kam jít – vybudování chráněného bydlení a sociálně terapeutické dílny v podobě cukrárny pro veřejnost pro mladé lidi se zdravotním postižením.

Druhou nominovanou je

Jarmila Podhorná, zakladatelka firmy Naděje

Jarmila Podhorná z Brodku u Konice začala jako první v republice lidem nabízet tinktury z bylin a pupenů rostlin, které se vyznačují svými léčivými a regeneračními účinky. Mezi její hlavní činnosti ovšem nepatří jen pěstování, sběr bylin a výroba tinktur, ale také osvěta. Její přednášky o působení bylin na lidský organismus a o prevenci civilizačních onemocnění patří k hojně vyhledávaným. K podpoře své činnosti dokonce vydala knihu Pupeny léčí a Byliny léčí. Vybudovala ukázkovou zahradu českých a cizokrajných rostlin. Je jedinou zahradou na cizokrajné byliny v naší zemi a jezdí se na ní dívat lidé z celé republiky.

Hlasovat můžete až do 24. února na http://www.zenaregionu.cz/. Celostátní finále s vyhlášením bude probíhat na slavnostním galavečeru v Praze koncem března 2014. (ber)

Poslat nový komentář