Dnes si s Jakubem zkusíme krémovou houbovku

Dnes si s Jakubem zkusíme krémovou houbovku
ilustrační foto

Krémové polévky se v poslední době těší značné oblibě. Kuchař Jakub ji pro nás dnes připravil ve spojení s klasikou – vyzkoušíme krémovou houbovou polévku.

Budeme potřebovat: 150 gramů cibule, 500 gramů žampionů, 200 gramů hlívy ústřičné, 50 gramů sušených hřibů, 1 dcl slunečnicového oleje, 20 gramů másla, 100 gramů hladké mouky, 500 gramů brambor, 2 litry kuřecího vývaru, 1,5 litru mléka, půl dcl octa, 1 dcl smetany, 5 gramů čerstvé majoránky, 5 stroužků česneku, 15 gramů cukru, sůl, pepř (lepší je bílý), mletý kmín a muškátový oříšek.

Do hnce dáme olej a máslo a zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, vložíme nakrájené žampiony, hlívu a česnek, vše restujeme do zlatova. V malém hrnečku zvlášť uvaříme sušené houby a v dalším do poloměkka brambory nakrájené na kostičky.

Restované houby zaprášíme moukou, zalijeme kuřecím vývarem, přidáme mléko, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, přivedeme k varu a za stálého míchámí provařujeme asi 20 minut. Pak vložíme uvařené sušené houby i s vývarem, brambory (pokud je polévka moc hustá, tak i vodu, v níž se brambory vařily). Lehce provaříme, přidáme smetanu, mletý kmín, čerstvou majoránku, cukr a ocet, případně podle chuti dosolíme a dopepříme. Ješte lehce provaříme. Servírujeme s houskou opečenou na másle.

Dobrou chuť vám přeje kuchař Jakub.

 

 

Poslat nový komentář