Terezčin báječný tvarohový dort s mákem a jablky

Terezčin báječný tvarohový dort s mákem a jablky
ilustrační foto
Další fotky: 
Terezčin báječný tvarohový dort s mákem a jablky
Terezčin báječný tvarohový dort s mákem a jablky
Terezčin báječný tvarohový dort s mákem a jablky

Tentokrát zůstala Terezka věrná své zálibě v pečení a připtavila si pro vás tvarohový dort s mákem a s jablky. Příprava zabere zhruba hodinku a 45 minut se dort bude péct.

základní těsto

200 g polohrubé mouky, 60 g moučkového cukru, 130 g másla, 2 lžíce studené vody

maková náplň

160 g mlétého máku , 50 g práškového cukru, 160 ml mléka

tvarohová náplň 750 g tvarohu (nejlépe farmářského a ne ve vaničce), 100 g zakysané smetany, 20 g vanilkového cukru, 10 g skořicového cukru, 1 a půl lžičky skořice, 45 g moučkového cukru, 2 žloutky, 2 bílky, 3 jablka, 4 lžičky meruňkové marmelády

postup

1. Na stůl si nasypte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte dobře vychlazené máslo, které si nakrájejte na malé kostky. Prsty hněte těsto, dokud z něj nebude taková víceméně drobenka. Potom postupně přilévejte studenou vodu, až dokud vám těsto nebude držet při sobě a bude mít měkkou, ale ne lepkavou konzistenci (pokud se vám to stane, přidejte trošičku mouky). Těsto zabalte do plastové fólie a dejte do lednice alespoň na půl hodiny.

2. Mezitím si připravte makovou náplň. Pomletý mák si smíchejte s cukrem. V hrnci přiveďte do varu mléko a potom k němu přisypte makovou směs. Odstavte z plotny.

3. Připravte si i tvarohovou náplň. V míse si vyšlehejte sníh ze dvou bílků. V jiné míse pečlivě vymíchejte tvaroh se zakysanou smetanou a smíchejte se všemi cukry, skořicí a žloutky. Opatrně vmíchejte sníh.

4. Předehřejte si troubu na 180 °C. Základní těsto vytáhněte z ledničky a na pomoučené ploše za pomocí též pomoučeného válečku ho vytvarujte do požadovaného tvaru a velikosti (u mě to byla 24cm kulatá forma). Přesuňte do formy vyložené papírem na pečení.

5. Na těsto přesuňte makovou náplň a prsty ji uhlaďte po celém povrchu dorovna. Dvě jablka zbavte slupky a nakrájejte na tenké plátky, kterými rovnoměrně poklaďte makovou náplň. Na jablka poklaďte, opět dorovna, tvaroh. Tvaroh pomažte meruňkovou marmeládou. Nakrájejte zbylé jablko (slupku tentokrát nechte) a ozdobte jím povrch dortu. Dejte péct na 45 min.

Ať vám chutná!

Poslat nový komentář